Манфред Тиллиц

Манфред Тиллиц / 1939/ германски предприемач и общественик, наричан в родния си град Манфред Българина, меценат на хоровото и музикално изкуство, осигурява многократно хуманитарна помощ за здравните заведения и социалните домове в Горна Оряховица

Манфред Тиллиц е роден на 8 ноември 1939 г. в немския град Еннепетал. Самият той е търговец на стоки за бита, занимава се със селскостопанско производство като частен фермер. В родния си град е изявен общественик, свързан с културния живот и с благотворителността. Ценител е на изкуството и го подпомага всячески. Бил е и кмет на родния си град.

От 1983 г. осъществява контакти с хор “Славянско единство” от Горна Оряховица по време на фестивал в Полша, в който участва и оркестърът на шестте дъщери на г-н Тиллиц. Разменят се концерти между двата състава.  По-късно по лична инициатива на Манфред Тиллиц и с помощта на Бундестага (парламента на Германия) се набират средства и се доставят за нуждите на горнооряховската болница и социални домове помощи (вече в размер на над 1 милион и половина лева) изразени в апаратура, консумативи, храни, облекла и парични средства за социално-слаби ученици в града ни.

В родния му град го наричат Манфред “БЪЛГАРИНА”. През 1998 г. е удостоен със званието почетен гражданин на Горна Оряховица с благодарност за хуманитарната му дейност към града ни.

Stop slideshowStart slideshowRefresh