Георги Измирлиев

Георги Измирлиев /1851-1876/ помощник апостол и военен ръководител на Априлското въстание в Първи революционен окръг, обесен на 28 май 1876 г. в Горна Оряховица

Георги Измирлиев - Македончето е роден на 21 април 1851 г. в Горна Джумая (днес Благоевград). Учил е в Серес, в Цариград и във Военното училище в Одеса като юнкер в Люблянския пехотен 59-и полк. След избора му от Гюргевския революционен комитет за помощник-апостол и военен ръководител на Първи революционен окръг в България младият Георги Измирлиев се озовава веднага в центъра на този окръг – Горна Оряховица. Тук извършва широка организаторска дейност за подготовка на Априлското въстание. създава нови комитети, привлича много съидейници и ги обучавана военно дело. Предателска дума прекъсва този порив. Арестуван от турските власти, той е осъден на смърт и на 28 май 1876 г. сам слага въжения клуп на врата си с думите “Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”.

Признателното поколение му построява паметник в центъра на Горна Оряховица. На негово име е назовано най-голямото средно училище в града – гимназията. През 2000-та година Измирлиев беше обявен за почетен гражданин на Горна Оряховица.

Stop slideshowStart slideshowRefresh