1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
д-р Иван Момчилов

д-р Иван Момчилов /1868-1927/ народен представител и заместник председател на Народното събрание, един от първите дипломирани лекари в Горна Оряховица

д-р Иван Стоянов Момчилов е роден в Горна Оряховица през юли 1868 година. Основното си образование получава тук, а средното във Варна. Още незавършил, по време на Сръбско-българската война, постъпва доброволец в Ученическо формирование и участва в боевете при Пирот през 1885 година.

След гимназията завършва медицина в Женевския университет. Веднага му предлагат работа в София, но той предпочита да служи в родния си град пет години, след това отива три години като лекар в Елена,  откъдето  произхожда родът му. След  това работи две години във Враца.

Избиран е за народен представител от 1901 г. до 1908 г., и от 1911 до 1919. Бил е известно време подпредседател на Народното събрание. Участвал е в Балканската война като лекар.

След Първата световна война е преследван по политически причини, затварян за известно време, и с разклатено здраве и огорчен от несправедливостите се завръща в Горна Оряховица, където се отдава всецяло в полза на съгражданите си, които му отдават своето уважение и признателност. Той е вторият наш съгражданин, удостоен за почетен гражданин на Горна Оряховица приживе.

Починал е внезапно от разрив на сърцето на 11 февруари 1927 г.

Stop slideshowStart slideshowRefresh

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

 • Банер

Комисия за защита

 • Банер

Община приятел на детето

 • Банер

Портал за консултации

Европейско финансиране

Регистрация

Превод

EnglishBulgarianDanishFrenchGermanItalianRussianSpanish

ВАЖНО

Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци в Горна Оряховица Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци на територията на община Горна…

Сигнали за корупция

 • Телефон: 0618 21506
  Е-mail:
  korupcia@g-oryahovica.org

Карта на Горна Оряховица

Качество на атмосферния въздух

 • Банер

Времето в Горна Оряховица