1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Министърът на образованието Красимир Вълчев посети две горнооряховски училища и се срещна с учители

DSC 0696Министърът на образованието Красимир Вълчев посети две горнооряховски училища и проведе работна среща с директори и учители от учебни и детски заведение от общините Горна Оряховица и Лясковец. В СУ „Георги Измирлиев“ министърът бе придружен от областния управител проф. Любомира Попова, от кметовете на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и заместника му Йорданка Кушева и на Велико Търново Даниел Панов, от народния представител инж. Клавдия Ганчева, от началника на РУО на МОН инж. Розалия Личева. Директорът на училището Криси Аврамова посрещна гостите и показа базата, в която се обучават възпитаниците на най-голямото училище.

„Утвърждаването на статут на иновативно училище е възможност училището да работи по различни правила от тези в нормативната уредба, да направи някои изключения, така че в по-голяма степен да провокира интереса на учениците. Но всяко едно училище и всеки един учител може да прилага иновативни методи на работа. Целта на нашата политика е да провокираме културата на ползотворни иновации във всички училища. Най-мащабната иновация е учителят, който се опитва да работи по различни, иновативни методи, които провокират интереса на учениците. Но много иновации са свързани с нови технологии, с нови методи на организация на работа, дори с промяна на разположението на елементите в класната стая ако щете. Тук, в СУ „Георги Измирлиев“, ще видим лаборатории. Най-голямото ни предизвикателство е да мотивираме интереса на децата за учене в областта на математиката и природните науки“, призна министърът на образованието.

„Наблюденията ни показват, че стенд лабораториите са един много ефективен начин това да се случи. Там, където има изградени такива, със сигурност се повишава интересът на учениците към изучаване на природни науки. Тези науки и математиката са важни заради колективния ни интерес да имаме повече деца в такива профили, в гимназиалното образование и в техническото професионално образование, най-вече в инженерно-техническите направления в системата на висшето образование. Най-притеснителен е очакваният недостиг на инженери в различни сектори. Необходими са ни повече IT специалисти, повече лекари... Това се опитваме да направим. Това, което ще направим с проекта „Образование на бъдещето“ и което ще направим за разширяване на дигиталните умения и обучението чрез информационни технологии. С преструктурирането на приема също се опитваме да насочим повече ученици и да бъдат утвърдени повече паралелки в профилите „Математика“, „Природни науки“, в професионалните гимназии за технически професии“, допълни Красимир Вълчев.

Гостите посетиха кабинета по природни науки, плувния басейн, фонетичния кабинет, разгледаха и етнографския музей в училището, срещнаха се и с учителския колектив на СУ „Георги Измирлиев“. Министър Красимир Вълчев получи подарък - пъстра черга, изтъкана от учениците в ателие „Румени черги“ и картина, направена също от възпитаниците на училището.

След това, гостите посетиха и СУ „Вичо Грънчаров“. Там те бяха посрещнати от директора Нели Атанасова и от по-голяма част от учениците. Те също зарадваха министъра с подарък. След като разгледа училището, Красимир Вълчев се срещна и с учениците от младежкия клуб на БЧК в училището, които провеждаха своите занимания. Министърът беше изключително впечатлен от работата на младите хора и от иновативните методи, които ползват при обучението си.

След визитата в двете училища Красимир Вълчев проведе работна среща с директори на училища и детски градини, кметове и социални партньори от общините Горна Оряховица и Лясковец. 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица