1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С тържествена заря-проверка завърши Денят за почит и преклонение в Горна Оряховица

DSC 0216С тържествена заря-проверка, която наблюдаваха десетки горнооряховчани, завърши Денят за преклонение и почит пред героите. Командващ на тържествената проверка бе майор Станислав Петров. Проверката прие заместник-началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полк. Евгени Пенчев. Представителните роти и духовият оркестър при НВУ, както и 7 Гвардейски ученически отряд от СУ „Вичо Грънчаров“ направиха незабравимо усещането на пл. „Георги Измирлиев”.

Официални лица на тържествената заря-проверка бяха кметът инж. Добромир Добрев, народните представители инж. Клавдия Григорова – Ганчева, Станислав Стоянов, председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов. На тържествената церемония присъстваха още цялото ръководство на Община Горна Оряховица, общински съветници, делегации от побратимени градове, представители на съюзите на запасните офицери и сержанти, военноинвалидите и пострадалите от войните, гости. Съпричастни станаха и много горнооряховчани, които също отдадоха минута мълчание в памет на героите.

Преди тържествената проверка на воинските части, беше изпълнен и ритуалът с обкичването на паметника на Георги Измирлиев с венец от млади борци. Традицията се поставя през 30-те години на 20 век от горнооряховчанина Марин Дърлев, който се изкачва на пиедестала на паметника и поставя лавров венец от живи цветя.

Тази година по паметника се изкачи младата надежда на Спортен клуб по борба „Локомотив” - Цветелина Цонева. През 2019 г. тя е завоювала І място на Държавно лично-отборен шампионат за момичета в Бургас, І място на Международен турнир в Турция и ІІ място на Държавно лично първенство в Горна Оряховица.

Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени и венци от кмета на общината инж. Добромир Добрев, от името на Красимир Каракачанов – заместник-министър председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, от народните представители инж. Клавдия Григорова – Ганчева и Станислав Стоянов, от името на депутата Явор Божанков, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов, от родолюбивите и патриотични организации, политически партии.

Слово по повод деня за преклонение и почит пред героите произнесе кметът инж. Добромир Добрев.

„Мястото на героите ни е в нашата памет и в тази на идващите след нас поколения. Това е единствената награда за саможертвата на смелите, която българската история дава.

И днес сме се събрали тук, за да се преклоним пред тези, чийто пример се стараем да следваме – пред нашите герои. Нека всеки да знае и да почита тяхната саможертва и обич към Горна Оряховица и Родината! Поклон пред паметта им“, каза в словото си инж. Добрев.

След словото на градоначалника последва тържествената проверка на воинските части и 7 Гвардейски ученически отряд. Прозвуча химнът на Република България, след което

с мощна заря над пл. „Георги Измирлиев” завърши Денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица