1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Атанас Бахчеванов и Иван Стойчев са новите Почетни граждани на Горна Оряховица

DSC 0254Двама нови Почетни граждани има от днес Горна Оряховица. Тази година признанието е за пазителят на българския театър Атанас Бахчеванов и за Иван Стойчев - заслужил треньор и заслужил майстор на спорта, наложил Горна Оряховица като водещ център в акробатиката. Решението на Общинския съвет за удостояването със званията бе обявено на днешната тържествена сесия, посветена на Празника на Горна Оряховица.

Тя започна с химните на Република България и на Европейския съюз, като за нея пристигнаха представители на побратимените градове Варен, Нарва, Рошиоре де Веде, Бююкчекмедже, Миргород, Сигетсентмикщлош. На тържествената сесия присъстваха и заместник-областният управител инж. Детелина Борисова, кметът на Велико Търново и председател н УС на НСОРБ Даниел Панов, кметове и председатели на Общински съвети от цялата страна, представители на редица институции.

Отличията на почетните граждани и удостоените за принос в различните сфери връчи кметът инж. Добромир Добрев.

DSC 0046Атанас Бахчеванов е роден на 5 септември 1929 г. в с. Виноград. Завършва средното си образование в Плевен, след което се дипломира в Учителския институт в Силистра. Специализира художествено слово в класа на проф. Владимир Трендафилов. През есента на 1960 г. към Читалище „Напредък“ се сформира театрален състав изключително от младежи. Ръководството му поема Атанас Бахчеванов. През следващите 35 г. безспорният му художествен усет и организаторски способности извеждат Младежкия театър сред водещите в страната.

Атанас Бахчеванов е поставил над 100 пиеси, рецитал-спектакли и тържества, представяни не само в България, но и в Будапеща, Копенхаген, Виена и др. Незабравими остават постановките „Луди млади“, „Неродена мома“, „Покана от Париж“ и др., в които горнооряховският Младежки театър се откроява със собствен стил в художественото слово. За връх в биографията на състава се приема постановката „Медея“ на Еврипид, за която големият Андрей Чапразов казва: „В спектакъла Театърът извисява сериозен творчески ръст в поетическия лес на нашата и световна лирика... Тези момчета и момичета могат да направят най-сложните представления в областта на театралното изкуство“.

Под ръководството на Атанас Бахчеванов многократно Младежкият театър е извоювал мястото си на водещ „Театър на поезията“. На всички форуми колективът отстоява званието Представителен. Креативният начин на работа и творческата дързост на ръководителя буди възхищението и признателността на публиката в цялата страна.

През творческата школа на Младежкия театър са преминали над 800 младежи и девойки, някои от които по-късно завършват ВИТИЗ и Института за културно-просветни кадри. Младежкият театър към читалище „Напредък - 1869“ има съществен принос в развитието на българския самодеен театър. За постиженията си през 1985 г. получава най-високото отличие „Голямата награда на комитета за култура“. Самият Атанас Бахчеванов е носител на ордените „Кирил и Методий“ I и III степен, и сребърен „Заслужил деятел на културата“.

Благодаря ви за признанието, каза, получавайки званието, Атанас Бахчеванов и се разписа в почетната книга на Горна Оряховица.

DSC 0061Иван Стойчев започва спортната си дейност като състезател по спортна гимнастика. След приключване на активната си състезателна кариера, завършва треньорска школа и започва работа като треньор по спортна гимнастика в ДФС „Локомотив“ - Горна Оряховица.

През 1974 г., вече като треньор по акробатика, е поканен на работа в ДФС „Янтра“ в Габрово и там коренно променя стила на спортно-методическата дейност, което извежда габровския акробатичен клуб на челни позиции в националната акробатика и го превръща в един от най-силните центрове.

Иван Стойчев създава много силна школа във вида Мъжка четворка, като той е първият играещ треньор в историята на българската акробатика. В периода 1979 – 1982 г., заедно със своите възпитаници и партньори Божидар Божанов, Валентин Петаков, Станислав Киров, Валери Иванов, Донко Цветков, Алексей Трифонов и Дилян Георгиев печели за България сребърни и бронзови медали от световните и европейските първенства в Сегед, Познан и Лондон. Удостоен е едновременно със званията „Заслужил майстор на спорта“ и „Заслужил треньор“ - прецедент в практиката.

През 1980 г. Иван Стойчев прекратява своята работа като треньор в ДФС „Янтра“, като не изоставя работата си с мъжките четворки, и заедно със своята състезателка Снежана Андонова, член на националния отбор по акробатика, се връща в Горна Оряховица, където основава секция по акробатика към ДФС „Локомотив“. Специално за предстоящите състезания - Световна купа във Виднау през 1981 г. и Световно първенство в Лондон 1982 г., създава интегриран вид Женска двойка – Снежана Андонова и Антоанета Киселичка – състезател на ДФС „Велбъжд“ (Кюстендил), които започват да тренират в Горна Оряховица. Състезателките печелят световната купа във Виднау и на следващата година в Лондон стават абсолютни световни и европейски шампионки, с което доказват силата на новата школа по акробатика в Горна Оряховица.

Благодарение на постигнатите успехи и активната дейност на Иван Стойчев да наложи града като един от най-силните акробатични центрове в България, през 1982 г. местната власт взема решение да бъде построена спортна зала по акробатика. През 1984 г. тя влиза в експлоатация, като Иван Стойчев създава към нея спортни паралелки от деца с изявени качества. Изгражда полуинтернатна система за обучение по акробатика. В продължение на 5 години в тези спортни паралелки са учили над 200 деца от града и региона. След 1990 г. част от възпитаниците на Иван Стойчев са разпределени към спортните училища в София, Плевен и Русе, като създават най-силното ядро на националните състезатели по акробатика. В състава на първия национален отбор по аеробика - мъже също има възпитаници на Иван Стойчев.

Заслугите на Иван Стойчев за авторитета на Горна Оряховица като спортен център са огромни. Благодарение на неговия талант на треньор и организатор, от 1984 г. до 1996 г. градът е основна база на акробатиката, в която се провеждат всички големи тренировъчни лагери на националния отбор преди световните и европейските първенства. Градът става център и за провеждането на държавните първенства по акробатика – традиция, която в момента продължава неговият възпитаник Николай Михайлов – старши треньор на КСА „Акро Нова“ в Горна Оряховица.

Иван Стойчев налага авторитета на града като спортен център и чрез създаването на партньорства с чуждестранни клубове от Белгия и САЩ, с които организира тренировъчни лагери на принципа на разменно гостуване.

Десет достойни горнооряховчани бяха удостоени с награди за принос към общината за 2019 г. в различни сфери.

В сферата на образованието и науката бяха отличени инж. Владимир Григоров, Даниела Кенарева и Росица Рачева.

DSC 0075Инж. Владимир Григоров получи наградата си заради обществено-значимата дейност, която от 20 г. развива основаната от него Фондация „Милен Григоров“. Тя подпомага и стимулира изявени деца и ученици, изучаващи технически специалности в български училища. Вече трета година инж. Владимир Григоров и Фондацията провеждат в Горна Оряховица Националното изложение „Младежко техническо творчество“.

Благодаря за подкрепата на инж. Добромир Добрев и на Камен Коцев, каза инж. Григоров, и покани присъстващите в залата на вече подготвяното четвърто младежко техническо изложение.

DSC 0105Общинският съвет оцени и усилията, които полага преподавателят по биология и здравно образование в СУ „Вичо Грънчаров“ Даниела Кенарева. От 2015 г. тя е ръководител на БМЧК за СУ „Вичо Грънчаров“ и Горна Оряховица. Даниела Кенарева съдейства за развитие на творческия потенциал на учениците, които под нейно ръководство имат много успехи в конкурси и състезания.

Радвам се, че съм сред учителите, които успяват да променят към добро младите хора, каза при получаване на отличието си Даниела Кенарева.

DSC 0090Награда за принос към образованието получи и заместник-директорът на СУ „Георги Измирлиев“ Росица Рачева. В работата си тя прилага иновативни методи, а в центъра й поставя ученика, което спомага за развиване на заложбите и интересите му. Росица Рачева е утвърдила добри партньорски отношения с различни институции и организации, а днешната общинска награда посвети на хората, с които работи.

DSC 0167На екипа си посвети и своето отличие награденият за принос към здравеопазването д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Д-р Иванов ръководи Болницата от 13 януари 2016 г. Още с назначаването му той подема множество реформи, които не след дълго стабилизират лечебното заведение, а през миналата година я изведоха и до положителен финансов резултат от 12 години насам.

За принос към културата наградени са Антон Благоев, Георги Петров и Атанас Петров.

DSC 0134От 2004 г. Антон Благоев е корепетитор на Хор „Славянско единство“ при НЧ „Напредък - 1869“ в Горна Оряховица.

Музикантът допринася за отличните изяви на „Славянско единство“ у нас и зад граница, а професионализмът му, под ръководството на диригента Маестро Донка Копринкова, стоят в основата на много награди, спечелени от хора.

DSC 0117Георги Петров е главен художествен ръководител и диригент на хора на ФА „Сидер войвода“ към НЧ „Напредък - 1869“.

Петров е и ръководител и на ЖНХ „Росна китка“ към читалище „Развитие - 1884“ в Поликраище, а от 2017 г. и на Женския народен хор при НЧ „Христо Козлев - 1883“ в Долна Оряховица. И в Поликраище, и в Долна Оряховица Георги Петров работи и с деца.

DSC 0150Повече от 20 г. Атанас Петров е председател на НЧ „Напредък - 1869“ в Горна Оряховица. То е най-голямата културна институция на територията на общината, с над 400 самодееца от 3 до над 70 г. На 30 май 2019 г. НЧ „Напредък – 1869“ ще отбележи 150 г. от създаването си. Успехите на читалищните формации са свидетелство за професионализма, с който Атанас Петров ръководи културните дейности на Читалището.

DSC 0188Три награди Общинският съвет присъди в за принос в областта на спорта. Първата е за Стефан Купичков - основател, главен треньор и състезател на Таекуондо клуб „Инвикта“. В него се състезават 30 души, като за всички тях той е създал общност, в която се развиват борбеност, устойчивост, упоритост, дисциплина, постоянство, търпение и концентрация. През последните 3 г. ТК „Инвикта“ е извоювал над 250 медала и 18 отборни купи от международни турнири.

DSC 0206Захари Мутафчиев е треньор при Боксов клуб „Локомотив“ в Горна Оряховица. През 2018 г. с негово съдействие в Горна Оряховица бяха проведени открити тренировки за момчета и момичета, част от кампания на БК „Локомотив“ срещу зависимостите и рисковото поведение сред младите. В края на същата година Захари Мутафчиев пое треньорското ръководство в БК „Локомотив“, като под неговите наставления клубът е завоювал 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала. В момента той подготвя двама от най-перспективните български боксьори – Здравко Попов и Борислав Иванов.

DSC 0178Награда за принос към спорта получава и Николай Йоргов - носител на многобройни и престижни отличия от различни бойни спортове, сред които и вицешампионска титла от Световното по киокушин през 2013 г. в София. През м. г. горнооряховчанинът стана трети на Балканско по кик бокс, стил лоу кик. Двукратен републикански шампион по кик бокс, победител в I издание на професионалната бойна лига сенши в стил К1 до 81 кг срещу противник от Македония. Като част от националния отбор на България, представил ни на Световното в Тайланд, Николай Йоргов стана вицесветовен шампион по муайтай в кат. до 81 кг. Заради пътуване в чужбина той не успя да вземе лично наградата си, от негово име я получи неговата майка.

След връчването на званията и наградите в Зала 1, официалната част от днешния празник продължи пред сградата на Общината, където на кметът инж. Добромир Добрев и председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов издигнаха знамето на Горна Оряховица под звуците на „Химн на сътворението“, чийто автор е Почетният гражданин Виктор Чучков. Архийерейският наместник отец Николай се обърна с благослов към всички горнооряховчани. Жителите и гостите на града бяха поздрави и от кмета инж. Добромир Добрев.

По-късно на пл. „Георги Измирлиев“ бе открит паметник на Атанас Буров.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица