1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Първото международно отличие за горнооряховския суджук е от Стопанско изложение в Торино през 1861 г

Gorna 7 copyПрез Възраждането най-популярните месни деликатеси, произвеждани в Горна Оряховица, се наричали „Сара” и „Смарлама”. След Освобождението те стават познати с названията „Горнооряховски суджук” и „Говежда суха наденица”.

От този период са запазени и първите свидетелства за славата на горнооряховското месопроизводство. Сред тях са първото международно отличие за горнооряховския суджук на производителя Михаил Николов от Стопанското изложение в Торино 1861 г. и първата публикувана реклама на търговската фамилия Недеви в „Български алманах” от 1911 г. Освен записките на различни автори и пътешественици, живели или преминавали през Горна Оряховица, факти от историята на горнооряховския суджук могат да бъдат почерпени от запазените в държавните архиви търговски тефтери на редица местни производители и сдружения като Георги Табаков, Иван Бакърджиев, „Димитър Капитанов”, „Братя Лисан” и др.

Съществен принос за популяризиране на горнооряховското месопроизводство има откритият през 1922 г. Горнооряховски мострен панаир, прераснал в международен от 1925 до 1932 г. Първото по рода си изложение в България привлича много участници и посетители от страната и чужбина.

Очаквайте скоро за откриването на Градските хали – официалното място за продажба на прочутите месни продукти.

text

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица