1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С колоритен стрийт парад започна празникът на горнооряховския суджук

IMG 8023С пъстър стрийт парад започна днес следобед празникът на горнооряховския суджук. Символът на Горна Оряховица е първият български продукт удостоен от Европейската комисия със сертификат за Защитено географско указание.

За втора поредна година празникът се провежда в рамките на проект „Мостове към бъдещето”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Карнавалното дефиле тръгна от НЧ „Напредък-1869”. В празничното шествие се включиха деца от детските градини и училищата от Горна Оряховица, тематично гримирани, костюмирани и маскирани, артисти от Младежки театър „Алтернатива”, както и музиканти и танцьори от НЧ „Напредък-1869” и „Братя Грънчарови-2002”. Колоритният стрийт парад увлече горнооряховчани и до парк „Градската градина” дефилиращите се увеличиха многократно. Пъстрата гледка бе особено забавна за децата, за които имаше атрактивни маски със зеленчуци и суджук и балони с щампи на кулинарна тематика. За атрактивното си представяне в празничното шествие бяха отличени малчуганите от СДГ „Детски свят”, учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”. В парк „Градската градина” празникът продължи с кулинарен денс клуб на открито.

В събота веселбата започва в 10.00 ч., а официалното откриване е насрочено за 11.00 ч. През целия ден предстоят много забавления, суджукарски игри, кулинарни състезания, творчески работилници, викторини и награди. Гостите на традиционния празник ще имат възможността да опитат 20-метров суджук. За изработването му, технолозите  са използвали близо 120 кг суровина. Суджукът е произведен от говеждо месо и подправки, по стара традиционна рецепта. В момента деликатесът се суши, за да бъде готов за съботния ден. Суджукът ще бъде под формата на подкова и ще бъде раздаден за дегустация на горнооряховчани и на гостите на празника.

На откритата сцена в през целия ден ще се изявяват самодейни състави от Общината и гости. Акцент на кулинарния фестивал тази година е върху опазването на околната среща.

Празникът се предава и на видеостена в центъра на Горна Оряховица.

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица