1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Над 6 000 души посетиха празника на горнооряховския суджук

IMG 8705Близо 1,5 тона изяден суджук, над 2 тона изпита бира, над 6 000 посетители, много музика и настроение-това е равносметката от отминалия празник на горнооряховския суджук „Кулинарна парти зона”. За втора поредна година празникът се проведе в рамките на проект „Мостове към бъдещето”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Акцент на кулинарния фестивал тази година бе върху опазването на околната среща

Двудневните тържества започнаха в петък следобед с пъстро карнавално дефиле, в което се включиха деца от детските градини и училищата от Горна Оряховица, тематично гримирани, костюмирани и маскирани, артисти от Младежки театър „Алтернатива”, както и музиканти и танцьори от НЧ „Напредък-1869” и „Братя Грънчарови-2002”. Колоритният стрийт парад достигна парк „Градска градина”, където празникът продължи с кулинарен денс клуб на открито.

В събота веселбата започна още от сутринта. През целия ден Градската градина бе сцена на много забавления, суджукарски игри, кулинарни състезания, творчески работилници, викторини с награди.

Гостите на традиционния празник имаха възможността да опитат 20-метров суджук. За изработването му, технолозите са използвали близо 120 кг суровина. Суджукът е произведен от говеждо месо и подправки, по стара традиционна рецепта. Деликатесът още от сутринта бе изложен пред откритата сцена в парка и определено бе атракцията на празника. Суджукът бе нарязан и раздаден на гостите на празника, които нетърпеливо чакаха около масите. Съвсем близо до сцената бяха разположени готварските кътове, където вървеше надпреварата в играта за най-красиво аранжирано плато със суджук. Преди това, участниците трябваше по най-бързия начин да се справят с обелването на суджука.

Победители в тази игра станаха Димитрина Ангелова и Кристин Кирилова, които са възпитанички на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”. В надпреварата взеха участие и други ученици от училището, които показаха завидно майсторство при подреждането на блюдата. Малко по-късно от готварския кът се понесоха неустоими аромати, тъй като започна следващата игра „Да сготвил заедно”. В нея българи и роми приготвяха традиционни ястия на двата етноса-яхния със суджук и свинско с картофи. Тук победители и победени нямаше, тъй като целта на играта беше да се сподели опит между отборите.

Докато в готварските кътове пушеха тенджери и тигани, на сцената се проведе играта „Уцели суджука”. Всеки участник имаше право на пет опита, в която да уцели заветния деликатес.

Победител в тази игра стана Илиян Илиев, който майсторски заби стреличките си върху подковата с горнооряховски суджук. Малко след тази игра, на сцената се качиха участниците в друга надпревара-„Под капака на горнооряховското гърне”, които трябваше да изброят всички продукти и подправки, необходими за приготвянето на традиционното ястие. Тук най-точна бе Недялка Иванова. Играта „Кулинарен опит” се оказа най-интересна за децата. Те трябваше със завързани очи да познават продукти. Победител стана 9-годишната Екатерина Михайлова.

Колоритна атракция на празника бе кметът на Каварна Цонко Цонев, който приготви разнообразни мидени блюда. Най- голям интерес предизвика мидения суджук и кюфтетата от миди. С публиката около шатрата си, каварненският градоначалник достойно конкурираше пушещите около него скари.

Докато се вихреше кулинарната надпревара, деца от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и СОУ „Вичо Грънчаров” разпънаха стативи и рисуваха картини, в които основен „модел” бе горнооряховският суджук. Младите художници нарисуваха и обща картина, която подариха на кмета инж. Добромир Добрев. Близо до сцената бяха разположени грънчарски работилници, в които гостите на празника, заедно с майстори грънчари можеха да опитат да си направят глинен съд, или да си изрисуват чиния. Особен интерес към двете работилници имаше от страна на децата, които с удоволствие се изцапаха с глина и си нарисуваха чинийка за спомен.

На кулинарна тема твориха и потребители на Дневния център за възрастни с увреждания и на защитеното жилище. Те изработиха от моделин красиви предмети и пана.

Гостите на празника имаха възможността да разгледат и изложба, показваща в ретроспекция историята на горнооряховския суджук. Таблата със снимки и материали бяха разположени около дърветата.

На откритата сцена в през целия ден ще се изявяваха самодейни състави от Общината и гости.

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица