1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Успешно приключиха дейностите по проект „Мостове към бъдещето”

preskonferenciaОбщина Горна Оряховица успешно приключи дейността по проект „Мостове към бъдещето”, който се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Проектът стартира през август 2011 г. Стойността му е 220 755,20 лв.

Резултатите от дейностите бяха оповестени на пресконференция, на която присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и екипа на проекта.

Общата цел на проекта бе да се използва местният специфичен културен потенциал по нов и интересен начин за обновление и развитие на общината и региона като привлекателно място за живот. За нейното постигане допринесе успехът при осъществяването на заложените специфични цели: да се привлекат младежи, роми и хора със специални потребности като участници в културния живот на общността; да се даде възможност за изява на млади творци, вдъхновени от кулинарните традиции на общината и региона; да се насърчи комуникацията и партньорството между младите хора, представителите на различни етноси и хора в неравностойно положение; да се провокират нови социални ефекти – на сплотеност на общността и идентифициране с населеното място; да се въведат нови практики за промотиране на културния живот в общността.

За постигането на тези резултати бе организирано иновативно културно събитие, което се проведе веднъж годишно, в рамките на ден и половина, през 2012 и 2013 г., под името „Кулинарна парти зона”. Всяко едно от изданията включваше празнично шествие по централните улици на Горна Оряховица, денс клуб на открито, шоу за изява на младите таланти, творчески работилници и кулинарни състезания в парк „Градска градина”. В колоритен стрийт парад се включваха над 300 деца и младежи от горнооряховските читалища, училища и детски градини по маршрут, декориран с цветни и надуваеми фигури на кулинарна тематика. Те пренесоха празничното настроение в градския парк на организиран кулинарен денс клуб. През втория ден, на официална сцена, повече от 500 изпълнители от различни етноси демонстрираха своя талант в областта на музикалното, танцовото и театралното изкуство. В творчески работилници младите горнооряховчета претворяваха в картини своите кулинарни вдъхновения, хора в неравностойно положение създаваха фигури от моделин, хиляди участници направиха своите първи глинени произведения в къта по грънчарство, а уникалния дух на празника се постараха да запечатат трима млади фотографи. Всички те заедно създадоха множество арт инсталации, с които декорираха мястото на събитието. В различни игри своите кулинарни познания и умения имаха възможност да обменят и премерят всички посетители без разлика на пол, етнос и възраст.

За популяризирането на събитието бяха използвани последните достижения на информационните технологии. Освен обичайните средства „Кулинарната парти зона” се промотираше със собствен профил в социалната мрежа, видеоклипове, изготвени с кадри от събитието, и на електронната страница на общината. На видеодисплей в центъра на града, закупен със средства от Проекта, се излъчваха всички видеоматериали, както и се предаваха на живо мероприятията от „Кулинарна парти зона”. За да се поддържа интереса на младите хора, в интернет пространството се обсъждаха нови идеи за бъдещите издания, публикуваха се дигитални фотоалбуми със сътвореното в творческите работилници, като всеки потребител имаше възможност да гласува за най-добрата рисунка или снимка от празника.

За успешното реализиране на проекта говорят цифрите:

През първата година празникът бе посетен от близо 4000 души, а през втората година, гостите вече са над 6000.

За успешното постигане на поставените в проект „Мостове към бъдещето” цели се отчита и фактът, че в проведеното анкетно допитване до посетителите на „Кулинарна парти зона” през 2013 година 77.5 % от участниците заявяват своята удовлетвореност от проведеното събитие, а удовлетвореността от културния живот в града се е повишила до 44 % (спрямо 8 % през 2010 г.).

За да гарантира устойчивостта на постигнатите резултати от проект „Мостове към бъдещето”, Община Горна Оряховица ще продължи да реализира това значимо културно събитие и през следващите години, използвайки нови подходи.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица