1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Паметници на културата, църкви и туристически забележителности на територията на община Горна Оряховица

1. Исторически музей - Горна Оряховица – съхранява историческото наследство на региона от 1962г. Разполага с изложбена площ над 500 кв. м. Фондовете на музея включват над 90 000 експоната, обособени в 5 основни, тематични раздела.

2. Манастир „Св. Пророк Илия” – намира се 1 км югозападно от града. Основан през XIV в. той носи името на светеца, покровител на града.

3. Патриаршески манастир „Св. Троица” – намира се на 8 км западно от град Горна Оряховица, основан е в средата на XIV в. от Теодосий Търновски. Тук през 1375г. Евтимий получава най-високия духовен сан – Патриарх Български.

4. Древните останки на крепостта „Ряховец” – намира се на 3 км западно от града, построена е през III-IV по времето на император Аврелий, с цел охрана на един от главните римски пътища от Никополис ад Иструм до Августа Траяна. Апогеят в нейното развитие е в периода на Второто Българско царство, когато крепостта се превръща в основно защитно съоръжение на северния отбранителен пръстен, пазещ столицата Търновград.

5. Църквата „Св. Атанасий Велики” – кръстовидно куполна църква, най-старият духовен храм в града. Построена е в края на XV в. и носи името на светеца Атанасий Велики, архиепископ Александрийски.

6. Църквата „Св. Георги Победоносец” – тя е била важно средище на просветно, културно и революционното развитие в град Горна Оряховица по време на Възраждането. В двора на храма са се намирали сградите на първото килийно и на първото взаимно училище, както и на читалище „Напредък”.

7. Църквата „ Успение на Пресвета Богородица” – нейният камбанен звън събира и повежда спасителките на града, начело с Елена Грънчарова, които по онова време успяват да издействат от турския управител опазването на Горна Оряховица. От 1959 до сега, в този храм се намира Архиерейското наместничество на Горнооряховската Духовна община.

8. Църквата „Св. Никола” – построена е 1530 г. и е обслужвала Четвъртата махала на селището, известна като занаятчийска. Храмът е дело на прочутия майстор Кольо Фичето и е изографисана от живописеца Захари Зограф.

9. Църквата „Св. Троица” –  е първият храм в Горна Оряховица, позволил да се издават кръщелни и брачни свидетелства на български език. Тук е било първото Архиерейско наместничество след Освобождението на България.

10. Паметник на Георги Измирлиев – на 6 септември 1910 г. с общи усилия и събрани средства, нашите предци поставят в центъра на града, бронзовия бюст на революционерът Георги Измирлиев.

11. Алея на възрожденците – през 2006г. в чест на 130 годишнината от Априлското въстание Община Горна Оряховица създава Алея на Възрожденците в парк „Христо Ботев”. В знак на признателност са поставени каменните бюстове на Христо Ботев и дейците от героичната фамилия  Грънчарови, отдали себе си за каузата и бунта от 1876г.

12. Килийно училище - намира се в двора на църквата  „Успение на Пресвета Богородица”.

13. Паметник на Никола Петров – в чест на горнооряховския борец, който е бил първият българин носител на титлите ‘европейски’ /1899/ и ‘световен’ /1900/ шампион по класическа борба. На световното изложение в Париж, след шампионската си победа, той придобива званието „ Най-силният мъж на XIX век”.

14. Паметник на Васил Левски - Изграден през 1973 г. по проект на арх. В. Воинска и Р. Тодорова в памет на националния ни герой, който три пъти е идвал в града.

15. Паметник на Вичо Грънчаров - Издигнат през 1969 г. по проект на арх. Р. Рамаданов в памет на Вичо Костадинов Грънчаров – просветен и революционен деятел от Възраждането. Член на Окръжния революционен комитет по време на подготовката на Априлското въстание. Основател на читалището в града.

16. Защитената местност „Божур поляна” и хижа Божур – туристическият дом е едно от любимите места за отдих на горнооряховчани. Хижата се намира в близост до защитената местност „Божур поляна”, която е находище на редкия, растителен вид - божур.

17. Екопътека „Камъка” - маршрут за пешеходен туризъм, представящ възможност за наблюдение на интересни природни образования и редки растителни и животински видове. Екопътеката започва от местността „Чуруковец”, през „Мравуняка” /където се наблюдават близо един до друг няколко големи мравуняка/. От тук започва най-трудната част - изкачване към скалата „Камъка” /близо 500 м н. в. / Маршрутът преминава през „Сухата река”, старо корито на един от притоците на р. Янтра. Предпоследната спирка от пътеката е Сюлейман чешма – една от най-старите чешми в местността, с три корита. Екомаршрутът завършва при хижа Божур.

Паметници на културата, църкви и туристически забележителности на територията на община Горна Оряховица
Филиали на Исторически музей Горна Оряховица са:

Етнографски музей – Долна Оряховица, в който се съхраняват над 1000 експоната, документи и снимки, представящи етно-демографската и социално-битова характеристика на горнооряховския край. Включени са и уникати, свързани с развитието на гурбетчийското градинарство в района през периода XIX/XX век;

Къщата – музей на “Асен Разцветников” – с. Драганово, която също представя своя експозиция - етнографска сбирка, свързана с живота на писателя.

Фондовете на изброените 3 музея включват над 90 000 експоната, обособени в 5 основни тематични раздела. Всяка година Исторически музей - горна Оряховица изготвя серия от тематични временни изложби предизвикващи огромен интерес.

Екопътека има и в землището на с. Правда. Маршрутът се движи по поречието на р. Янтра и включва живописните речни и крайречни местности Въртопа, Блатото и Ашава. Всички те са удобни места за лов, риболов и фотолов на различни видове водоплаващи птици и дребен дивеч.

Неолитно селище в областта „Червен бряг”, с. Правда – открити са глинени и кремъчни артефакти, свидетелстващи за начина на живот и култовете на древните хора.

Крепостта „Калето” – сред запазените крепости е и „Калето”, намираща се в близост до с. Горски горен Тръмбеш.

Църкви:

  1. Църквата „Св. Георги” – гр. Долна Оряховица
  2. Църквата „Св. Вознесение Господне” – с. Първомайци, Църквата е съградена през 1882г. от дялан камък. Има голям балкон, с две кубета и олтар, изграден от тухли;
  3. Църквата „Св. Богородица” и църквата „Св. Илия” – с. Драганово
  4. Църквата „Св. Димитър” – с. Правда. Любопитното за тази църква е че е изградена само от камък, без нито грам цимент. Църквата притежава две уникални икони, изработена от мозаечни камъчета, дело на Николай Колев.
  5. Църквата „Св. Архангел Михаил” – с. Янтра
  6. Църквата „Св. Димитър” – с. Писарево
  7. Църквата „Св. Марина” – с. Поликраище. Първата църква е построена през 1751 г. Била е ниска, вкопана в земята без кубета. Сегашната е съградена през 1884 г. В двора на църквата се намира единственият паметник на загиналите руски войни в Община Горна Оряховица;
  8. Църквата „Св. Богородица” – с. Горски долен Тръмбеш
  9. Църквата „Св. Иван Рилски” – с. Горски горен Тръмбеш, , най-новата църква в Община Горна Оряховица, реставрирана през 2003г.
  10. Църквата „Успение Богородично” – с. Стрелец
  • Паметник на загиналите в Отечествената война 1944 – 1945г. Издигнат е в град Долна Оряховица през 1984 г.
  • В село Драганово се намира и паметникът на "Интернационала"- единствения в света, посветен на песен. Открит е през 1977г. Негов склуптор е Боян Радославав;
  • Паметник на загиналите във войните – с. Първомайци. Паметникът е построен в знак на признателност от родолюбивото население на село Първомайци.
  • Паметник на загиналите за България - Намира се в село Крушето. Издигнат е в памет на загиналите войници от селото през Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война.
  • Паметник на загиналите във войните горнооряховчани – гр. Горна Оряховица
  • Паметник „Майка България” на загиналите във войните  - с. Върбица
  • Паметник на Васил Левски – с. Поликраище
  • Войнишки паметник на  Първа Световна и Отечествена война – с. Драганово
  • Войнишки паметник на  Първа Световна и Отечествена война – с. Поликраище
  • Каменният мост построен през 1880 г. и открит от княз Александър Батенберг, свързващ града със съседните селища от тогавашната Горнооряховска околия. Той е един от символите на средищното място, което заема Горна Оряховица в пътната структура на  България.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Портал за консултации

Европейско финансиране

Регистрация

Превод

EnglishBulgarianDanishFrenchGermanItalianRussianSpanish

ВАЖНО

Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци в Горна Оряховица Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци на територията на община Горна…

Сигнали за корупция

  • Телефон: 0618 21506
    Е-mail:
    korupcia@g-oryahovica.org

Карта на Горна Оряховица

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица