1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Туристически забележителности

Древните останки на крепостта „Ряховец” – намира се на 3 км западно от града, построена е през III-IV по времето на император Аврелий, с цел охрана на един от главните римски пътища от Никополис ад Иструм до Августа Траяна. Апогеят в нейното развитие е в периода на Второто Българско царство, когато крепостта се превръща в основно защитно съоръжение на северния отбранителен пръстен, пазещ столицата Търновград.

Никополис ад Иструм – това е един от най-големите градове в провинция Долна Мизия, изграден  през 111г. от император Траян в чест на победата му над даките. От този град тръгва и южният път към Августа Траяна.

Защитената местност „Божур поляна” и хижа Божур – туристическият дом е едно от любимите места за отдих на горнооряховчани. Хижата се намира в близост до защитената местност „Божур поляна”, която е находище на редкия, растителен вид-божур.

Екопътека „Камъка” - маршрут за пешеходен туризъм, представящ възможност за наблюдение на интересни природни образования и редки растителни и животински видове. Екопътеката започва от местността „Чуруковец”, през „Мравуняка”/, където се наблюдават близо един до друг няколко големи мравуняка/. От тук започва най-трудната част - изкачване към скалата „Камъка” /близо 500 м н.в./ Маршрутът преминава през „Сухата река”, старо корито на един от притоците на р. Янтра. Предпоследната спирка от пътеката е Сюлейман чешма – една от най-старите чешми в местността, с три корита. Екомаршрутът завършва при хижа Божур.

Екопътека има и в землището на с. Правда. Маршрутът се движи по поречието на р. Янтра и включва живописните речни и крайречни местности Въртопа, Блатото и Ашава. Всички те са удобни места за лов, риболов и фотолов на различни видове водоплаващи птици и дребен дивеч.

Неолитно селище в областта „Червен бряг”, с. Правда – открити са глинени и кремъчни артефакти, свидетелстващи за начина на живот и култовете на древните хора.

Крепостта „Калето” – сред запазените крепости е и „Калето”, намираща се в близост до с. Горски горен Тръмбеш.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Портал за консултации

Европейско финансиране

Регистрация

Превод

EnglishBulgarianDanishFrenchGermanItalianRussianSpanish

ВАЖНО

Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци в Горна Оряховица Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци на територията на община Горна…

Сигнали за корупция

  • Телефон: 0618 21506
    Е-mail:
    korupcia@g-oryahovica.org

Карта на Горна Оряховица

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица