1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Църкви и манастири

Шест са действащите църкви в гр. Горна Оряховица. Най-старите са “Св. Атанасий” и “Св. Георги”, а другите храмове са “Успение на Св. Богородица”, “Св. Николай Чудотворец”, “Св. Троица” и "Св. Трисветители". В околностите на града се намират и патриаршеският манастир “Св. Троица” и манастира „Св. пророк Илия”.

Църквата „Св. Атанасий”

Това е най-старият духовен храм в града. Носи името на светеца Атанасий Велики, архиепископ Александрийски. Построена е в края на ХV в. Първоначално е изградена ниско в земята, без камбанария и кубе. Църквата е еднокорабна, завършва на изток с полукръгла абсида. Сегашният вид на храма е резултат на значителни разширения и преустройства, извършени през ХІХ-ХХв. През 1970 г. е обявена за паметник на културата.

Църквата „Св. Георги”

Построена в края на XVI век, под името "Свети Димитрий Солунски", а по-късно през ХІХ в. приема името на християнския светец, мъченик "Св. Георгий Победоносец". Това наименование е оставено и през 1927 г., когато е построен сегашния храм. Важно средище на просветно, културно и революционно развитие в Горна Оряховица през Възраждането. В двора на храма са се намирали сградите на първото килийно училище, основано от отец Зотик през 1822 г., на първото взаимно училище, основано от отец Стефан Иванов през 1850 г. и на читалище "Напредък", открито на 13 юли 1869 г. След Освобождението се взема решение за издигане на нова сграда. През 1895г. е завършена и осветена от Търновския митрополит Климент (Васил Друмев).

Църквата „Успение на Св. Богородица”

Първоначалният й строеж датира от края на ХVІІ в. През бунтовната 1876 г. нейният камбанен звън събира и повежда спасителките на града начело с Елена Грънчарова, които успяват да издействат от турския управител опазването на Горна Оряховица. Нейната история е обогатена от дейността на видните дейци Иван Н. Момчилов, Георги Измирлиев, Вангел Вангелов, Уста Георги Колев, Цар Борис ІІІ и др.
От 1959 до сега в този храм се намира Архиерейското Наместничество на Горнооряховската духовна Община. Храмът е обявен за архитектурен и исторически паметник на културата през 1975г.

Църквата „Св. Никола”

Построена е през 1530 г., за което свидетелства каменен надпис. Обслужвала е четвъртата махала на селището, известна като занаятчийска. През 1798 г. е разрушена от кърджалийските орди. Възстановява се отново след получено разрешение с турски ферман от 1848 г. Камбанарията е построена от Уста Колю Фичето. Храмът е изографисан от прочутия живописиц Захарий Зограф. Тук са проведени първата служба на църковно - славянски език и първото честване на празника на Кирил и Методий през 1861 г. в града. Пострадва от унищожителното земетресение от 1913 г. Изградена е отново през 1925 г. с парична помощ на всички живеещи в махалата.

Църквата „Св. Троица”

Построена е през XVI век, под името "Свети Апостоли", а по-късно носи имената на Св. Петър и Павел. През 1869 г. тя става първият храм в Горна Оряховица позволил си да издава кръщелни и брачни свидетелства на български език. В него се осъществява и първата сватба, в която свещениците по искане на сватбарите провеждат църковния ритуал на български език. През 1902 г. Уста Г. Колев построява камбанарията, която остава непокътната по време на земетресението от 1913 г. Сградата на църквата е трикорабна, базилика. Притворът е разделен на три части. От 1970 г. е обявена за паметник на културата.

Църква "Св. Трисветители"

Храмът е най-новият в Горна Оряховица. Изграждането му започна още през 2006 г. Разположен е в кв. „Пролет” в близост до наскоро реконструирания парк. Поради липса на средства за известен период от време строежът на църквата беше в застой. От 2012 г. свещеник в храма е Зоран Мамучевски. Под негово ръководство, с помощ от митрополията, Общината и дарители църквата бе доизградена. През 2015 г. в двора на храма е осветена чешма с три чучура. Чешмата е изградена изцяло с дарения. Сред дарителите в качеството си на частно лице е и кметът инж. Добромир Добрев. Част от средствата за строежа на чешмата са събрани от горнооряховчани.

Манастир „Св. пророк Илия”

Пазител на православната вяра и на българщината е и манастирът “Св. Пророк Илия”. Намира се на километър югозападно от града. Основан е през XIІ-ХІІІ в. и носи името на светеца-покровител на Горна Оряховица. Според легендите през 1218 г., след свалянето му от престола, в манастира е заточен цар Борил. В светата обител, той прекарва последните години от живота си.

Именно край този манастир започва заселването на територията на днешна Горна Оряховица.
От 1995 г. манастирската камбана, е обявена за "Камбана за живота на земята" и ежегодно на 24 октомври бие, за да известява за надвисналата заплаха от екологична катастрофа и да ни накара да се замислим за бъдещето на планетата.

Патриаршески манастир „Св. Троица”

Светата обител се намира на 8 км западно от Горна Оряховица. Основан в средата на ХІV в. от Теодосий Търновски. Тук през 1375 г. Евтимий получава най-високия духовен сан - Патриарх Български. След няколковековно запустение по време на османското робство манастирът е обновен (1847г.) Църквата е изградена от Уста Колю Фичето и богато изографисана от Захарий Зограф.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Портал за консултации

Европейско финансиране

Регистрация

Превод

EnglishBulgarianDanishFrenchGermanItalianRussianSpanish

ВАЖНО

Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци в Горна Оряховица Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци на територията на община Горна…

Сигнали за корупция

  • Телефон: 0618 21506
    Е-mail:
    korupcia@g-oryahovica.org

Карта на Горна Оряховица

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица