1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

с. Драганово

кмет  Светослав Александров Иванов тел: 06174 / 2409                                                                               

 Драганово е възниквало в края на ХII и началото на XIII век и носи името на основателя си – Драган, живял още преди турското робство. На изток граничи със землището на Горски Горен Тръмбеш и Г. Долен Тръмбеш, на север и северозапад - със землищата на селата Сушица, Стрелец и Сашево; на запад - с. Янтра и Крушето, а на юг с гр. Долна Оряховица. Предвид големите мащаби е било едно голямо пазарно средище в региона.

Драганово е разположено край река Янтра на десния й бряг. Землището на селото е около 65 000 дка земя, пасища и гори. През 1935 до 1945 год. населението на Драганово е наброявало около 9000 жители. Поминъкът е бил земеделие, животновъдство, градинарство и риболов. Но тъй като населението е било многочислено е било много трудно да се изхранва с тия занаяти. По-будните и предприемчиви са се насочили към гурбетчийство. Отначало са ходели по градини и са се завръщали в село през късна есен, за да предоставят на семействата си средства за съществуване и да могат децата да се учат. Но след известно време са започнали да закупуват земя за градинарство и много от тях се установяват там за постоянно. Най-много хора са се установили в Унгария, Австрия, Чехия, Полша и Австралия. Няма държава, в която да няма Драгановчанин, който да упражнява градинарство.

Останалите в Драганово хора са се занимавали предимно със земеделие и животновъдство. През периода от 1939 да 1948 год. в Драганово е имало над 25000 глави рогат добитък, свине, коне, кози, биволи и др. Обработвала се е около 40 000 дка земя. След 1945 г. се създава ТКЗС, впоследствие се разраства и става средище на няколко околни села: Горски Горен Тръмбеш, Стрелец и с. Сушица. Укрупняват се ферми, овощни градини, зеленчукови градини, лозя и др. В землището има около 10-15 чешми по полето, направени за водопой на животните.
През годините са израствали много видни личности и писатели - Камен Зидаров, Асен Разцветников, Владимир Русалиев и др. по-млади н неизвестни. Имало е две основни училища, в които са се учили над 400 -500 деца, а сега са едва наполовина. Едното училище вече е изоставено, а то по време на войната 1939-1944г. е било гимназия, в него се е помещавал даже хирургически сектор от Александровската болница.

Изключително добре е бил развит спортът в селището. През 1948г. е построен първият селски стадион в България с олимпийски размери. Имало е два футболни отбора и отбори по лека атлетика, баскетбол, тенис, колоездене и други. Тук са се родили много заслужили майстори на спорта. Г. Тихов е европейски шампион от Хелзинки през 1968г., Костадин Гемов - балкански шампион по десетобой - един от създателите на хокея на лед в България. Илия и Мартин Бъчварови - хокеисти, играли дълги години в Националния отбор на България. Тук са се родили още много таланти, които са се изявили в България и в чужбина.

Преди 1940 година в Драганова е било силно развито частното занаятчийство. Имало е около 5-6 ковачници и работилници за каруци и дърводелски работилници около 5-6. Имало е 7 - 8 шивашки работилници, магазини и кръчми около 30 на брой, също така и две валцови мелници, които са посрещали клиенти от околните селища, 2-3 работилници за ремонт на велосипеди и мотори.

В селото има 1400 сгради и 990 домакинства. В момента жителите са около 3000 души. Тенденцията е - катастрофално намаление на населението. Демографските показатели сочат застаряване на населението.

Видове територии и начин на ползване Дка Относителен дял
Земеделски територии 45926 74,63%
Горски територии 10018 16,28%
Населени места и други урбанизирани територии 3858 6,27%
- гробища и извънселищни паркове 154
Водни течения и водни площи 1321 2,15%
- реки 714
- язовири, водоеми, канали 343
- езера 131
Територии за полезни изкопаеми и депа за отпадъци 69 0,11%
- кариери и рудници 66
- депа за битови отпадъци 3
Територия за транспорт и инфраструктура 349 0,57%
- републиканска пътна мрежа 337

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Портал за консултации

Европейско финансиране

Превод

EnglishBulgarianDanishFrenchGermanItalianRussianSpanish

ВАЖНО

Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци в Горна Оряховица Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци на територията на община Горна…

Сигнали за корупция

  • Телефон: 0618 21506
    Е-mail:
    korupcia@g-oryahovica.org

Карта на Горна Оряховица

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица