1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

с. Крушето

 

кмет  Ивелина Василева Георгиева тел: 06179/2220; 2221

 

Село Крушето се намира в северозападната част на община Горна Оряховица и землището му граничи с общините Велико Търново и Полски Тръмбеш. Селото отсоти на 20 км от общинския център. При последното преброяване на населението през 2001 г. селото има 1033 жители и 374 домакинства.

След Освобождението започва заселването на селището Армутли (Круша), от където идва и българското му название - Крушето, с българи-балканджии от Еленския и Тревненския балкан.

В землището на с. Крушето, р. Росица се влива в р. Янтра, което е определило и плодородните наносни почви около реките.

През 1880 г. турското име на селото е заменено с българското име - Крушето. Загрижени за грамотността и просвещението на своите деца, същата година крушовчани откриват свое училище.

През 1906 г. по инициатива на учителя Иван Загоров е открито народно читалище, а през 1946 г. започва строежът на съвременното читалище "Напредък".

През 1921 г. е открита народна смесена прогимназия, а през 1932 г. и новата училищна сграда, в която и до днес учат децата на с. Крушето.

В съвременните условия на всеобща стагнация, гордост за селото е добре поддържаният сграден фонд общинска собственост като кметство, училище, читалище, детска градина, здравна служба с функциониращи лекарски и стоматологичен кабинет.

В недалечно минало преди 1989 г. селото се е гордеело с функциониращата си икономика и предприятия - фабрика за растителни масла, завод за туткал, зърнобаза, ТКЗС, телеугоително стопанство, фуражен цех, мелница, обслужваща и съседните села, мандра, производство и изкупуване РПК и Булгарплод Горна Оряховица на селскостопанска продукция, бетонен възел, цех за производство на бетонни елементи към далекосъобщенията, цех за радиочасти към Комбината за радиотехническа апаратура Велико Търново, цех за производство на компост за гъби, ферма за породисти гъски носачки към ОКС Горна Оряховица.

На 3 км западно от с. Крушето се намира СПТУ по селско стопанство "Боруш", където се обучават кадри за селското стопанство.

Видове територии и начин на ползване Дка Относителен дял
Земеделски територии 13456 75,28%
Горски територии 1836 10,27%
Населени места и други урбанизирани територии 1778 9,95%
- промишлени и складови зони 149
- гробища и извънселищни паркове 17
Водни течения и водни площи 712 3,98%
- реки 254
- язовири, водоеми, канали 154
- езера 21
Територия за транспорт и инфраструктура 349 0,57%
- жп линии и съоръжения 70
- републиканска пътна мрежа 23

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

 • Банер

Комисия за защита

 • Банер

Община приятел на детето

 • Банер

Портал за консултации

Европейско финансиране

Превод

EnglishBulgarianDanishFrenchGermanItalianRussianSpanish

ВАЖНО

Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци в Горна Оряховица Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци на територията на община Горна…

Сигнали за корупция

 • Телефон: 0618 21506
  Е-mail:
  korupcia@g-oryahovica.org

Карта на Горна Оряховица

Качество на атмосферния въздух

 • Банер

Времето в Горна Оряховица