1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

с. Поликраище

 кмет  Марин Димитров Тодоранов тел: 06176/2460; 2444

 Село Поликайще съществува от средата на ХVІ век (1560 г.). През него преминава важна пътна артерия - магистралата Русе - Велико Търново. Разположено е в края на полите на Средна Стара планина, от където е получило и името си. През землището на селището тече река Росица.

Поликрайще е едно от големите села в община Горна Оряховица. Населението му е с богати и утвърдени традиции в областта на градинарството, културата и спорта. Миграционните процеси са го засегнали частично и в момента в него живеят около 2 499 души.

Задграничното градинарство води началото си още от годините на османското владичество. И днес градинари от Поликрайще се трудят в страни от Централна Европа, като най-сериозно е присъствието им в Будапеща, Виена и Братислава.

Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" отпразнува през 2002 г. своя 100 годишен юбилей.

Местното читалище "Развитие" е основано през 1884 г. То и до днес отстоява богатите си духовни и културни традиции. Носител е на орден "Кирил и Методий" І степен. В момента към него работят активно: народните хорове "Росна китка" и "Родна песен", група за модерни танци, школа за народни танци, курс за изучаване на английски език, театрален колектив, група за възстановяване на народни обичаи.

Библиотеката му разполага с над 14 500 тома всестранна литература, а активните читатели са над 250.

Фирмите и земеделските сдружения, създадени след 1990 г., осигуряват работа на голяма част от населението. Повече от 80 човека работят в "Джокер - храни и напитки", в цеха за сладкарски изделия "К.В.Н." се трудят около 50 души, в "Универма" (птицекланица) - около 40, в "Мегапластика" (всички видове мебели) - 20. Частните земеделски кооперации на Йордан Тодоранов и Пенко Ганчев обработват по около 3 000 декара, а ППК "Росица" - 16 000 декара.

Има едно име, с което поколения поликраищенци се гордеят и почитат - Бончо Бочев. Той е бил учител, виден музикален педагог, основател на световноизвестния хор "Бодра смяна", прославил родината в десетки държави.

Видове територии и начин на ползване дка Относителен дял
Земеделски територии 27816 84,35%
Горски територии 77 0,23%
Населени места и други урбанизирани територии 3297 10,00%
- гробища и извънселищни паркове 38
Водни течения и водни площи 1370 4,15%
- реки 197
- язовири, водоеми, канали 785
Територия за транспорт и инфраструктура 349 0,57%
- жп линии и съоръжения 112
- републиканска пътна мрежа 238
- летища 18

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Портал за консултации

Европейско финансиране

Превод

EnglishBulgarianDanishFrenchGermanItalianRussianSpanish

ВАЖНО

Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци в Горна Оряховица Списък на площадките за събиране и оползотворяване на отпадъци на територията на община Горна…

Сигнали за корупция

  • Телефон: 0618 21506
    Е-mail:
    korupcia@g-oryahovica.org

Карта на Горна Оряховица

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица