1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Десетки горнооряховчани се изследваха за диабет

IMG 3954В Световния ден за борба с диабета, десетки горнооряховчани имаха възможност  да измерят безплатно нивото на кръвната си захар.

Импровизираният пункт за изследвания бе разположен в центъра на града. Освен да измерят кръвната си захар, гражданите имаха възможността да разговарят с ендокринолога д-р Мария Христова и с екипа й.

Д-р Христова е инициатор на безплатните прегледи, които се провеждат съвместно с фармацевтичната компания „Ново нордиск”. Инициативата се организира за четвърта поредна година. Идеята е хората да проверят нивото на кръвната си захар и ако при някои от тях нивото е по-високо, да започне своевременно лечение. Така ще се избегнат усложнения, уточни медицинската сестра Катя Зидарска.

Хора, на които е измерена кръвна захар над допустимата, ще бъдат изследвани повторно. Ако заболяването се потвърди, те ще преминат към лечение комбинирано с диета, уточниха специалистите.

Медицинският екип запозна гражданите с причините, симптомите и усложненията при болестта. За по-голяма физическа активност, здравословно хранене, ограничаване на стреса и по-чести профилактични прегледи, апелира д-р Мария Христова. Така ще се намали риска от диабет.

IMG 3955

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица