1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

17 ноември - Световен ден за възпоменание към жертвите на пътнотранспортни произшествия

indexС резолюция на Асамблеята на Организацията на обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември е обявен за Световния ден на възпоменание към жертвите на пътнотранспортни произшествия. През 2013 г. това е 17 ноември. От Областна администрация призовават на този ден да си спомним с добро и почетем паметта на хилядите загинали без време по пътищата на страната в резултат на пътнотранспортни произшествия.

Пътнотранспортните произшествия не са природно бедствие, на което не можем да се противопоставим. Те са бедствие в резултат на човешки грешки, които могат да бъдат предвиждани и преодолявани. В името на живота и здравето призовавам всички институции, организации и участници в движението с повече воля и упоритост да обединим усилията си да направим нашите пътища по-безопасни, се казва в призива на Областния управител инж. Георги Рачев.

Към апела за толерантност при движение по пътищата на страната се присъединява и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът призовава водачите на превозни средства да избират разумната скорост на движение, да използват предпазните колани и каски, да избягват разговорите с мобилни телефони по време на шофиране, да не шофират под въздействие на алкохол или упойващи вещества. Инж. Добрев апелира и към пешеходците да пресичат пътното платно на определените за това места и да бъдат дисциплинирани и толерантни участници в движението по пътя. Градоначалникът се обръща с благодарност и към всички, които при нужда се отзовават на пътен инцидент-полиция, пожарна, спешна помощ и др.

На 17 Ноември да запалим свещичка и да почетем паметта на загиналите при пътнотранспортни произшествия, призовават от ОДМВР Велико Търново.

От началото на годината до 13 ноември, включително на територията на област Велико Търново са регистрирани 132 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 14 граждани, а 164 са били ранени. Най-честата причината за възникване на тежки пътни инциденти с жертви са превишената и несъобразена с пътните условия скорост и неправилни маневри – изпреварвания и навлизане в насрещната лента за движение. През отчетения период са станали 36 пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци, при които са ранени 37 граждани, за щастие убити няма.

От началото на 2013 г до 10 ноември в страната при ПТП са загинали 510 и са ранени 7 538 души.

В знак на съпричастност и почит към загиналите по пътищата на страната и в частност в Област Велико Търново ръководството на ОДМВР апелира към всички граждани в неделя на 17 ноември точно в 19,00 часа да сложим на прозореца в дома си запалена свещ. Нека по този начин почетем паметта на всички онези, които вече не са сред нас и да покажем, че не сме безразлични към проблема, който ежедневно и по жесток начин ни отнема близки хора.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица