1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

В Горна Оряховица бе открит Център за настаняване от семеен тип

news 7720 IMG 6979Център за настаняване от семеен тип бе открит днес в Горна Оряховица. Той се намира в парк „Градска градина” и е един от първите за страната.

Официално лентата на новия Център за настаняване от семеен тип бе прерязана от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-областния управител Андрей Илиев, Тамара Кулева - началник на регионален отдел Северен централен район в МРРБ и министъра на труда и социалната политика в кабинета на ГЕРБ Тотю Младенов. На церемонията присъстваха още депутатите Мирослав Петков и Евгени Стоев, националния координатор „Детски и младежки политики” Калин Каменов, представители на Договарящия орган „Агенция за социално подпомагане”, цялото ръководство на Община Горна Оряховица и представители на администрацията. На откриването на Центъра присъстваха и кметът на Стражица инж. Детелина Борисова на управителят на фирмата построила сградата Хасан Юсеинов, директори на социални услуги и др.

Днес изпитвам особена гордост, защото това е

първата в града, построена след 1989 г. изцяло с европейски средства, каза при откриването на центъра инж. Добромир Добрев. Щастлив съм, че децата ще могат да живеят в среда, близка до семейната. Като народни представители ще следим как се развиват нещата в ЦНСТ, заяви Тотю Младенов. Истинската деинституционализация ще се случи и в Горна Оряховица, когато тези деца се почувстват у дома си тук, когато спрат да бъдат сочени с пръст, това е по-трудното, каза Калин Каменов. Разкриването на този Център е символ на общите ни грижи към хората със специфични нужди, посочи заместник-областният управител Андрей Илиев. Той дари на новия Център икона на Дева Мария, която бе осветена, както и самата сграда, от архиерейския наместник Николай и от отец Антоний.

Центърът е изграден върху терен от над 2 668 кв.м. Сградата е едноетажна, монолитна със застроена площ от 632 кв. м.

Състои се от седем спални помещения, три дневни, седем сервизни помещения, три коридора, трапезария, стая за дежурен, склад, перално и котелно. В двора са разположени три площадки със съоръжения за игра, специално предназначени за деца с увреждания.

Общо 14 деца и младежи ще бъдат настанени в новия Център. 6 от потребителите ще бъдат изведени от Дома за деца с умствена изостаналост в Горски Сеновец, други 6 – от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Илаков рът, а останалите са деца в риск от общността. За тях ще се грижи персонал от 13 души, който включва ръководител, социален работник, възпитател, медицинска сестра, 7 детегледачки, домакин и огняр.

Центърът е газифициран и изцяло енергийно-ефективен. В двора му е обособен и зелен кът за отдих, съобразени с нуждите на хора със специфични потребности и отговарящи на всички правила за безопасност. Проектант е „Ателие 22”, изпълнител – ЕТ „Идеал – Хасан Юсеинов”, ръководител на проекта – инж. Гергана Тодорова, а на самия Център - Павлина Бакалова.

В момента текат опознавателни срещи с бъдещите потребители, които ще бъдат настанени в новото си жилище от 2 януари 2014 г. В работата си екипът на ЦНСТ ще бъде подпомаган от социални работници, колеги от двата Дневни центъра в Горна Оряховица, от лични лекари, педагози и др.

Новата социална услуга се разкрива от Община Г. Оряховица по проект „С грижа за всяко дете”, осъществен с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”, а сградата е по проект „Изграждане на Център за настаняване от семеен тип в гр. Горна Оряховица”, реализиран по ОП „Регионално развитие”. Стойността е 823 300 лв.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица