1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Клубът за народни хора „Фолклорна броеница” навърши 5 години

IMG 4046С голям концерт в Зала №1 на Общината танцьорите от Клуб за народни хора „Фолклорна броеница” при НЧ „Братя Грънчарови-2002” отбелязаха 5-я рожден ден на формацията. Още в началото на концерта с благодарност към танцьорите и публиката се обърна председателят на читалището и главен художествен ръководител Иван Иванов. Той поздрави всички и отправи пожелания за нови успехи на танцовите сцени. Гости на празничната проява бяха кметът инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева. Инж. Добрев поздрави рождениците и им пожела да продължават все така с желание да бъдат ревностни пазители на български фолклор.

Пред публиката в пълната зала, танцьорите от Клуб „Фолклорна броеница” изпълниха автентични хора от Северна България, Тракия, Шоплука, Добруджа, Пирин и Родопите. Поздрав към рождениците поднесоха децата от втора група на Детската фолклорна студия „Раховче”, Фолклорна компания „Сидер войвода”, както и изпълнителите от музикалната школа при читалището Симеон Славеев и Яна Петкова. Празникът завърши с весело хоро, на което се хванаха и част от зрителите.

Началото на Клуб „Фолклорна броеница” е поставено преди 5 години на 5 ноември. Тогава желаещите са били само 5, а днес те са вече 82-ма, без ограничение на възраст и пол. Клубът е един от първите, основан в Област Велико Търново. Сега вече наброяват 15.

За 5 години танцьорите са се запознали с 52 автентични фолклорни хора от всички етнографски области на България. Участията им са на д 40. Клубът е носител на наградата на журито от Фестивала „Хоро се вие, извива” в София за най-атрактивна група, както и на специалната награда от фестивала „Да се хванем на хорото, на тепето под небето” в Русе. Танцьорите са участвали още във фестивали в Стара Загора, Велико Търново, Павел баня, Плачковци, Силистра, Габрово, Горна Оряховица.

Вече 4 години НЧ „Братя Грънчарови-2002” е домакин на Национален фестивал „Фолклорна броеница”. Форумът се провежда през юни и в него вземат участие между 12 и 15 клуба от цялата страна. Танцьорите работят под ръководството на  Румяна Русева и Стелиан Кънчев.

От октомври Хотелски комплекс „Амбарица” два пъти в месеца е домакин на първата хоротека „Фолклорна броеница”. Желаещите да потропат автентични български хора могат да го направят на следващото събиране, което ще се проведе на 11 декември.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица