1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

2070 лв. са събрани за храм „Св. Трисветители” от благотворителна вечер под патронажа на кмета

IMG 51972070 лв. бяха събрани от благотворителната вечер под патронажа на кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Средствата са предназначени за оборудване на храм „Св. Трисветители” в кв. „Пролет”. Освен даренията, направени на благотворителната вечер, много от представителите на местния бизнес са се ангажирали и със закупуване на част от оборудването.

Кметът на Общината инж. Добромир Добрев днес предаде събраните средства на отец Зоран Мамучевски, който е предстоятел на храма.

Църквата „Св. Трисветители” външно е готова, а през пролетта ще бъде окончателно завършен и куполът. В процес на изработване е проектът за камбанарията, която ще бъде долепена до храма. В момента се работи по вътрешното уреждане на църквата. Стените са покрити със специална мазилка, подходяща за стенописване. Изработва се иконостасът на храма, който ще е дълъг 8 метра. Част от събраните от благотворителната вечер средства ще бъдат изразходвани за закупуване на още дърво за иконостаса. За изработването му се използва специално обработен дъб, разказа отец Зоран. Иконостасът се резбова от студенти от Великотърновския университет по проект „Студентски практики”. Младите хора работят под ръководството на Симеон Захариев и Марио Коев.

Със средства от дарение са закупени пигментите за стенописване на храма. Също от дарение са осигурени средства, с които ще бъде изграден баптистерий /кръщелница/. Това ще бъде нещо уникално за региона, каза още отец Зоран. По думите му, идеята е да има предварителни срещи с хората, те да се запознават предварително с тайнството кръщене и чак тогава да се кръстят.

Отец Зоран сподели още, че сегашната дограма ще бъде подменена с РVС. Очакванията са за Великденските празници църквата да има завършен вид. Към храма предстои да заработят и социална кухня и трапезария. Моята цел е храм „Св. Трисветители” да стане православен и културен център, сподели отец Зоран.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица