1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Започна изграждане на канализация на 8 улици в Долна Оряховица

IMG 5739Първа копка по проект за изграждане на канализация на 8 улици в Долна Оряховица бе направена днес. Новата канализация е с обща дължина 2586 м. Тя ще се изгради по ул. ”Калоян”, ул.”Шипка”, ул.”Първи май”, ул.”23 юни”, ул.”Любен Каравелов”, ул.”Цанко Церковски”, ул.”8-ми септември”, ул.”Добруджа”. Изпълнител на строително-монтажните работи е Обединение Аква-Джамбо” Стара Загора. Договорът между изпълнителя и Община Горна Оряховица бе подписан в началото на месец октомври 2013 г. Договорът за строителството е на стойност 1 197 326 лв. Средствата са отпуснати безвъзмездно от Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към министерството на околната среда и водите. Договорът с ПУДООС бе подписан в края на месец ноември 2013 г. Строителен надзор ще бъде упражняван от „Агенция Стройконтрол – ВТ” ООД, Велико Търново. Проектант на обекта е „Хидропроект – София” ЕООД. Убедителната обосновката за кандидатстване за безвъзмездна помощ пред ПУДООС е изготвена от специалисти на Дирекция „Строителство и екология” при Община Горна Оряховица.

Улиците, по които ще се изгради канализацията се намират в северозападната част на града. Много от домакинствата заустват отпадъчните битови води в попивни ями. Високите подпочвени води разнасят отпадъчните води от попивните ями в повърхностния слой на почвата, което създава риск за здравето на хората.

Районната пречиствателна станция за отпадъчни води за градовете Горна Оряховица, Долна Оряховица и Лясковец, която е изградена в периода 2004 – 2006 г. и финансирана по програма ИСПА, работи с непълен капацитет поради това, че не е изградена напълно канализационната мрежа на град Долна Оряховица. С реализирането на проекта ще се осигури натоварване на капацитета на РПСОВ. Отпадъчните води ще се пречистват в съоръжения на добро техническо ниво.

Индиректно ще се отрази положително и ще се подобри качеството на подземните и повърхностни води в района. Ще се предотврати здравния риск за населението в селището.

510 жители ще ползват услугата отвеждане и пречистване на отпадъчните води.

С реализирането на този проект канализацията в Долна Оряховица е изградена на близо 60 %. Ще продължим да търсим начини за поетапното й изграждане в целия град. Това беше едно от предизборните ни обещания и заедно с кмета Григор Минков ще продължим да го изпълняваме, каза кметът на Общината инж. Добромир Добрев преди първата копка на обекта.

На церемонията за начало на изкопните работи присъстваха председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметовете Йорданка Кушева и Деница Коева, представителят на изпълнителите инж. Емил Кълчишков.

След изпълнение на обратната засипка на изкопите, пътната настилка и тротоарите ще се възстановят в рамките на изкопа.

Предвижда се изграждането на канализацията да продължи 115 дни.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица