1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Стартира един от най-важните проекти за Община Горна Оряховица

IMG 6082Стартира изготвянето на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Горна Оряховица. Това е един от най-важните проекти на Общината, който се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”. Реализирането му ще определи визията на Горна Оряховица до 2020 г. Стартът на проекта бе обявен на пресконференция от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. На срещата с медиите присъства и екипът, който ще управлява проекта. Ръководител е архитект Христо Харлов, счетоводството е поверено на Петя Петрова, технически сътрудник е Ренета Кочева, а за юридическите въпроси ще отговаря Марин Петков.

Договорът между Община Горна Оряховица и Министерството на регионалното развитие за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализация на проекта бе подписан през декември 2013 г. Проект се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на Република България, и е на стойност 457 127,00 лв. Продължителността му е 20 месеца.

Основната цел на проекта е изработване на Интегриран План за Градско Възстановяване и Развитие (ИПГВР), който да бъде основа за интегрираното и устойчиво планиране на развитието на гр. Горна Оряховица за периода 2014 – 2020г.

ИПГВР е средносрочен планов документ от нов тип, третиращ икономическото и социално развитие или възстановяване на града или части от него. Планът се разработва за прилагане на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г., както и на други оперативни програми, финансиращи проекти в градовете. ИПГВР цели трайно подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на дадена градска територия, чрез реализация на проекти в части от града с неудовлетворително състояние, с негативни тенденции в развитието си и / или с нереализиран потенциал, с привличане и координирано управление на разнородни инвестиции.

Работата по ИПГВР започва с изготвяне на целеви и проблемен анализ на настоящата ситуация в гр. Горна Оряховица. Целта на анализа е да бъдат идентифицирани части от градската територия, решаването на чиито проблеми изисква да бъдат приложени инструментите на интегрираното планиране. На основа на изготвения анализ се определят три зони за въздействие, представляващи обособена част от територията на града, към която следва да бъдат насочени ресурси и да бъдат приложени мерки за въздействие за постигане на социално-икономическото и инфраструктурното им развитие.

Зоните за въздействие са: „зона с преобладаващ социален характер” – градска територия с преобладаващи жилищни функции, в които степента на изграденост и състоянието на техническата и социална инфраструктура, както и качествата на жизнената среда се нуждаят от значителни подобрения; „зона с потенциал за икономическо развитие” – градска територия с преобладаващо предназначение за производствени и други бизнес дейности, в които техническата инфраструктура и другите им характеристики не удовлетворяват инвестиционното търсене за развитие на съществуващите или нови икономически дейности; „зона на публични функции с висока обществена значимост” – градска територия, в която е налична или възможна концентрация на функции с публичен характер с висока значимост за обществото, където преобладават сгради с административни и обществени функции, а също и сгради – недвижими културни ценности. Признакът за интегрираност на този тип зона обхваща широк набор от проблеми, ефектът от решаването на които би засегнал цялата или значителна част от населението на града по отношение качество на живот, екологични и естетически качества на жизнената среда , привлекателност на града и условията за стимулиране на икономически растеж.

С разработеният ИПГВР ще бъдат предложени и конкретни стъпки, чрез прилагането на които да бъде постигнато възстановяване и устойчивото развитие в съответната област на въздействие. Например за стимулиране на икономическо развитие следва да се приложат мерки като подкрепа за малки и средни предприятия и малки предприемачи, увеличаване на иновационния капацитет на града, инвестиционна подготовка на територията за бизнес и строителство, повишаване квалификацията на работната сила и други. За социална интеграция – борба с безработицата и повишаване нивото на заетост чрез образование, подобряване битовите условия за уязвимите и необлагодетелстваните групи от населението, равните възможности и недискриминация, интеграция на групите в неравностойно положение и други. Създаването на нови паркове, зони за отдих и реконструкция на градски зелени площи, превенция на риска, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, сметосъбиране и други ще допринесат за повишаване качествата на околната среда. За постигане на качествена градска среда – обновяване на изоставени градски зони за бизнес и услуги, промяна и обновяване на изостанали или недостатъчно използваеми зони в съответствие с действащ устройствен план, повишаване качеството на важните публични пространства в града, възстановяване и поддръжка на сгради, представляващи недвижими културни ценности и други. Създаване на достъпност чрез подобряване и изграждане на системи за интегриран масов обществен пътнически транспорт в града, развитие и насърчаване на екологичен и енергоспестяващ транспорт като пешеходство и колоезедене. Самоуправление чрез гражданско участие, партньорство, мрежи и обмяна на опит за добри практики.

ИПГВР ще бъде разработен с най-широко гражданско участие, ще бъдат провеждани публични обсъждания и консултации с населението в неговата цялост по въпросите от общоградско значение, с бизнес средите, специфичните групи, носители на групови интереси по териториален, етнически, възрастов или друг признак и представителните структури на бизнеса.

Съгласно указания на Министерство на регионалното развитие (МРР), в процес на разработване на ИПГВР се дава възможност да бъдат включени проекти за внедряване на мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради, които да бъдат реализирани на територията на целия град.

Най-малко 5% от финансирането определено за гр. Горна Оряховица ще бъде разпределено за финансиране на обекти на социална инфраструктура.

Финансиране в размер до 20% от индикативния бюджет за гр. Горна Оряховица се предвижда да бъде заделен за реализиране на проекти за общинска образователна, социална инфраструктура и зони с потенциал за икономическо развитие и извън зоните за въздействие, но в рамките на общинската територия. Това на практика означава, че може да бъде заделен част от ресурса за въздействие извън територията на гр. Горна Оряховица, т.е. и за другите селища територията на общината.

Чрез разработването на документ за интегрирано планиране на реализирането на инфраструктурни и неинфраструктурни мерки в рамките на определените приоритетни зони на територията на гр. Горна Оряховица, какъвто е ИПГВР, очакваме да постигнем преодоляване на дисбалансите и негативните тенденции в социално-икономическото развитие в рамките на урбанизираната територия на града, чрез приоритетно решаване на проблемите на градските територии в най-лошо състояние и с нереализиран потенциал.

Документът „Интегриран План за Градско Възстановяване и Развитие на гр. Горна Оряховица” ще позволи прилагане на целенасочена и ефективна политика за регионално развитие на местно ниво, което ще допринесе за подобряване на градската среда, бизнес, екологичната, образователна, спортна, социална, културна и материално-техническа инфраструктури.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица