1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Инж. Добрев участва в работна среща във връзка с програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”

RazvitieКметът на Общината инж. Добромир Добрев участва в работна среща в Областна администрация, свързана с избор на проекти по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Областният управител инж. Георги Рачев запозна кметовете на общините в областта с условията, реда и критериите за избор на проекти по програмана. На работната среща градоначалниците се запознаха с целите, допустимите сектори за кандидатстване, видовете финансиране, както и допустимите бенефициенти. 46 апликационната форми на готовите проекти в общините бяха предадени от кметовете в Областна администрация, които предстои да бъдат входирани в МС. Инж. Рачев заяви пред кметовете, че неговата цел е възможно най-много проекти да бъдат одобрени. Очаква се това да стане ясно в края на февруари, когато ще бъдат публично оповестени проектите, които печелят финансиране.

Очакваният финансов ресурс по програмата е 500 милиона лв. както още миналата седмица обяви министърът на финансите Петър Чобанов. Очаква се 150 млн. лв. да са желанията за финасиране на проекти на централната администрация, а останалите средства да бъдат предоставени на общините в страната. Той припомни, че бюджетната процедура и начините за прозрачното управление и разходване на публичните финанси са се доказали във времето като успешни и те ще гарантират безпроблемното изпълнение на първата от 20 години насам публична инвестиционна програма за страната ни, станала възможна благодарение на адекватните действия на правителството.

Целите на програмата са постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, създаване на възможност за генериране на заетост и доходи, повишаване на конкурентноспособността на икономиката. Допустимите сектори за кандидатстване са: Околна среда – ВиК, управление на отпадъците и други свързани с околната среда дейности; Транспортна инфраструктура; Социална и културна инфраструктура – училища и обучителни центрове, болници и здравни звена, спортни зали и съоръжения, културни, обществени и други публични сгради; Други сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие.

Допустимите бенефициенти, които могат да правят предложения и проекти са публични администрации на централно и регионално ниво Предложението за проектно финансиране може да бъде идентифицирано от различни заинтересовани страни, включително централни и местни власти, институции и организации. Тези проекти ще се считат за допустими само ако са внесени от допустим бенефициент. Проектите и програмите за финансиране трябва да са съобразени с програмата на правителството, да подкрепят инвестиции с високо регионално или местно въздействие или със силни социални измерения.

Видовете финансиране са: финансова техническа помощ – включваща подготвителни работи за допустими инвестиционни проекти като: проектни проучвания и разработване, проектен надзор и подкрепа за изпълнение; Инвестиционни проекти – директно финансиране на специфични проектни компоненти или цялостно изпълнение; Изпълнение на секторни политики, управлявани чрез програми на първостепенни разпоредители с бюджет.

Национални координатори на програмата са областните управители, подбор на проектите се прави в Междуведомствен съвет, а решенията за финансиране се вземат в Министерски съвет. Областните управители набират проектите, кандидатстващи за финансиране чрез обсъждане с представители на местните власти и подават проектни предложения до Междуведомствения съвет. Неговата структура организира сесии за представяне на проектни предложения, селектира получените искания за финансиране, представя класираните проекти/програми за одобрение пред МС. Министерски съвет осигурява стратегически насоки към кандидатите и Междуведомствения съвет и Одобрява проектите за финансиране и приема ПМС.

Критериите за подбор на проектите са 11.

1. съответствие с програмата на правителство;

2. дефинирани очаквани ефекти от изпълнението;

3. връзка между заложените в проекта цели, планираните за изпълнение дейности и очаквани резултати;

4. реалистичност на заложеното финансиране;

5. капацитет на организацията да изпълни проекта, съобразно проектното предложение и в посочените срокове;

6. принос за икономическото развитие на национално, регионално или местно ниво;

7. принос за намаляване на различията на национално, регионално и местно ниво;

8. принос за подобряването на жизнената среда на национално, регионално и местно ниво;

9. добавена стойност от изпълнението на заложените дейности като социално въздействие;

10. качествено подобрение на конкретна дейност или услуга, предмет на финансирането;

11. Генериране на заетост.

„Добавеният единадесети критерий за оценка на регионалните проекти за още по-точно диференциране за това какви предложения ще получат финансиране по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов на пресконференция след като МС с постановление одобри условията, реда и критериите за избор на проекти и програми, както и принципите за прозрачното изразходване на средствата по Програмата.

ПМС с одобрените проекти и програми е публично, информацията ще бъде осигурявана чрез доклади до МС по изпълнението, подготвяни от водещите институции в процеса, а одобрените доклади от МС също ще бъдат публични.

Информация и снимка-Пресцентър на Областна администрация

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица