1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Инж. Добрев гостува на Бабинден във Върбица

Varbica-1Ритуал, типичен за Бабинден, възстановиха днес самодейци от НЧ „Градина Върбица 1894” във Върбица. По този начин те припомниха за уважението, засвидетелствано на жените, помагали при раждането на други жени. На Бабинден във Върбица гостуваха и кметът на Общината инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева.

За днешния празник самодейките влязоха в ролите на булки, а баш баба стана 68-годишната Стефка Илиева, която всички наричат баба Илийца. Образът на свекървата пък бе поверен на баба Сийка, която произхожда от рода на истинската акушерка на Върбица.

Още преди обед жените се събраха на площада на селото, след което с музика стигнаха до дома на Бабата. Тя бе взета и върната на мегдана при чешмата за ритуалното измиване на ръцете й. По стара традиция инж. Добрев дари Бабата с кърпа и сапун. Самодейките получиха от градоначалника още и обредна погача и вино.

Някога Бабата е варила булгур в харания, който после е раздавала на младите булки, дошли да я почетат и дарят, разказаха жените във Върбица, преди да извият празничното хоро.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица