1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Областната комисия по заетостта прие защитена професия в горнооряховската ПТГ "Васил Левски"

Plan-priemЧленовете на Постоянната комисия по заетост приеха план-приема за учебната 2014-2015 година в област Велико Търново. На днешното заседание беше представен анализ за броя на заявените паралелки и специалностите, по които ще се обучават учениците в отделните общини. Комисията гласува да бъдат утвърдени 28 профилирани паралелки в седми клас при изпълнени 25 за миналата година и 22 професионални при 19 за миналата година. Седмокласниците, които завършват през тази година са 1899, което е с 94 по-малко от предходната. Седмокласниците в училищата от областта са намалели с около 1300 деца за последните десет години. През последните няколко обаче се наблюдава стабилност в бройката, което позволява на РИО да прави точен план за паралелките.

            930 са учениците, които ще завършат 8 клас. Те са със 106 повече от миналата година. Предложени за одобрение от комисията са общо 42 паралелки след завършено основно образование при изпълнени 37 за миналата година От тях 8 са непрофилирани, 6 профилирани, 4 професионални и 24 в професионални гимназии.

Новите професии за дневна форма на обучение, които гимназиите предлагат през тази година са: „Техник – реставратор“, специалност 1 “Aрхитектурна реставрация“ – III СПК в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов”, Велико Търново ; „Техник по транспортна техника", специалност “Автомобилна мехатроника” с придобиване на ІІІ СПК в Професионална техническа гимназия „Васил Левски”, град Горна Оряховица; „Растениевъд“, специалност 6210302 „Полевъдство“ за II СПК в СОУ „Свети Климент Охридски“, с. Камен, общ. Стражица.

Като защитени професии през учебната 2014-2015 година бяха приети: „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“, специалност „Топлотехника“ в Професионална техническа гимназия „Васил Левски“ – гр. Горна Оряховица; Професия „Полиграфист“, специалност „Полиграфия“ в Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ – гр. Павликени. Направено и прието беше предложение към защитените професии да бъде включена и тази на „Техник- реставратор” в ПГСАГ „Ангел Попов”.

 Информацията е предоставена от пресцентъра на Областна администрация.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица