1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Едно осиновяване и подготовка за още две отчитат от проект „И аз имам семейство”

I az imam semeistvo8 деца са настанени до сега в приемни семейства в Община Горна Оряховица в рамките на проект „И аз имам семейство”. Първото настанено дете по проекта беше осиновено през ноември 2013. Приемното  семейство-Еленка и Георги Евлогиеви пое малчугана още от родилния дом. Тече подготовка по международно осиновяване на още две деца. По проекта се извършват както планирани настанявания на деца от институции, така и спешни, когато има сериозен риск за живота и здравето на децата.

След настаняване на децата в семейства, екипът по приемна грижа по проекта и социалните работници от отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” подкрепят приемните родители и наблюдават адаптацията и развитието на децата в семействата.

Общо 8 са утвърдените професионални приемни семейства в Общината по проект „И аз имам семейство”. В процес на проучване и оценяване са още две. Дейност по проекта е и подкрепата на семейства на роднини и близки с настанени деца. Те се насочват за консултиране и обучение от Дирекция „Социално подпомагане”. Целта е обгрижващите да получат индивидуално консултиране по различни въпроси, касаещи отглеждането на децата. Провеждат се обучения за повишаване на уменията им, съобразени с различните потребности на семействата.

Проектът „И аз имам семейство”, който се реализира от Община Горна Оряховица в партньорство с Агенцията за социално подпомагане стартира през 2012 г. Осъществява се с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Проектът е в синхрон с изпълнение на националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”. Насочен е към развитие на социалната услуга „Приемна грижа” като алтернатива на настаняването на децата в специализирани институции.

Проектът ще приключи през май 2014 г.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица