1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Изобразително изкуство, балет, фолклор и спорт събраха в Галерията 10 горнооряховски художници

IMG 6305Нестандартен начин да открият своята изложба избраха 10 горнооряховски художници. Под покрива на Градската художествмена галерия „Недялко Каранешев” творците събраха изобразително изкуство, класически балет, фолклор и спорт. Така със своеобразната симбиоза на различните изкуства, художниците избраха да представят своите картини. Преди откриването на изложбата гостите имаха възможността да се насладят на изпълненията на Класически балет „Грация”, Таекуондо клуб „Нерон” и Детска фолклорна студия „Раховче” при НЧ „Братя Грънчарови-2002”.

В експозицията са показани живопис, акварел, графика, пастел и темпера. Ценителите на изобразителното изкуство ще видят картини на Пламен Гурбалов-професионален художник, който рисува цветни пейзажи, натюрморти и портрети. За него прекараните години в творчество на открито, насред морските улици са безценна школа. Представени са творби на един от най-добрите майстори-кописти на класически оргинили-Колю Табаков. Той е категоричен, че без муза и настроение нищо не се получава, а признанието на хората е най-голямото удоволствие за художника. Показани са и картини на Тодор Енев. Като студент то й изучава тънкостите на графиката във Великотърновския университет. Любимата му тема са пейзажите, защото действат релаксиращо. Изложени са и творби на Иван Караиванов, който горнооряховчани познават и като художник на фасаден киноплакат. Негови картини са притежават граждани от САЩ, Япония, Холандия, Турция, Украйна и др. В експозицията с любимата си градска и възрожденска живопис се включва Мариета Кулова. За художничката изкуството е аристократизъм на духа. Тя е дъщеря на Христо Кулов, друго голямо име в изобразителното изкуство, който за жалост вече не е сред нас. През целия си жизнен път художникът има една голяма страст- акварела, който владее виртуозно и който преобладава като техника в творчеството му. В изложбата са показани творби на Йоана Стефанова, млад автор с предпочитание към графиката и рисунката. Нейна страст са портретите, създадени с много внимание и прецизност. Достойно място в изложбата заемат и творбите на Валентина Григорова. Творчеството й се отличава с емоционалност и провокативност. Много от нейните цветни платна са обагрени с красиви цветя и зеленина. Не остават незабелязани и картините на Симона Стоянова, която умело добавя в творбите си щипка модернизъм и сюрреализъм. Индивидуалният стил на художничката е повлиян и от проф. Мотко Бумов. Още една млада художничка показва картини в изложбата-Милена Борисова. Зад гърба си тя има богата колекция от живописни творби. Експозицията включва и творби на уредника на Градската художествена галерия-Елеонора Маркова. Тя завършва специалност „Иконография” и „Стенопис и мозайка” във Великотърновския музей. Дипломна работа на Елеонора е иконата над входа на църквата „Успение на Св. Богородица” в Горна Оряховица.

Изложбата се организира със съдействието на Община Горна Оряховица, съвместно с Градска художествена галерия „Недялко Каранешев”, НЧ „Братя Грънчарови-2002”, Балет „Грация”, Таекуондо клуб „Нерон”, Спортни магазини FULLMAX ARR.

 

 


 

 

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица