1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Трифон Зарезан в Горски долен Тръмбеш

IMG 6595И тази година кметът на Общината инж. Добромир Добрев гостува за празника Трифон Зарезан в Горски долен Тръмбеш. В селото се намира единствения голям лозов масив в Общината. Домакини на празника бяха акционерите на фирма „Гулбанис вайн”, чиято собственост са лозовите масиви. За най-големия празник на лозарите бяха дошли някои от инвеститорите във фирмата – от Великобритания, САЩ и Азербайджан. Доброто настроение с домакините споделиха и председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и заместник-кметовете Йорданка Кушева и Деница Коева.

Празникът започна с хора на мегдана. След това шествието се отправи към масива, където отец Славчо благослови лозите и лозарите. После собствениците и гостите им зарязаха лозето и си пожелаха да берат тежки гроздове наесен. Накрая празникът отново завърши с хора и дегустация на виното от последната реколта.

В лозовите масиви на фирма „Гулбанис вайн” в землището на Горски долен Тръмбеш се отглеждат различни сортове бяло и червено грозде: Мускато бианко, Каберне Сувиньон, Каберне Фран, Каберне Карменере, Траминер, Сира, Мерло, Шардоне и Марселан. През 2010 г., фирмата прави и първото вино от собствено грозде. Макар и в минимални количества, то е добре прието от ценителите на виното. През следващата година производството му се увеличава.

Вината на „Гулбанис вайн” вече се налагат на родния пазар и търсят мястото си на пазарите в чужбина. Съвсем наскоро вино от Горски долен Тръмбеш беше изнесено дори за Франция.

Тази година ще е особено важна за „Гулбанис вайн”. Инвеститорите планират край лозовия масив да се изгради бутикова изба за около 100 тона вино. Сега гроздето от Горски долен Тръмбеш става на вино в изби в Старосел и Камен.

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица