1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Проектът за помощ в дома няма да прекъсва, дейността продължава с общинско финансиране

Thasos 2012 012Звеното за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж в Горна Оряховица ще продължи да функционира като местна дейност, като се запазят създадените работни места и броя на обгрижваните лица. То бе създадено в рамките на проект „За по-качествен живот”, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. Това обяви на заключителна пресконференция по проекта кметът на общината инж. Добромир Добрев.

Проектът приключва на 19 февруари. Продължителността му е 15 месеца, а стойността 216 326 лв. Звеното за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж предоставят 3 типа почасови дейности: за лична помощ; за социална подкрепа и социално включване и комунално-битови. За тази цел към Звеното за 12 месеца на 8-часови трудови договори бяха наети 33 регистрирани безработни лица – 1 като персонал на Звеното, който извършва административна работа във връзка с предоставяне на услугите и 32 домашни санитари, които обгрижваха 84 потребители. Предвид необходимостта от постоянни грижи за хората в неравностойно положение, както и тежката икономическа обстановка в страната и ниския социален статус на назначените по проекта лица, общинското ръководство реши, работещите по проекта да бъдат назначени на работа в Звеното за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж без да има прекъсване - от 20.02.2014 г. Осигурено е финансиране със средства от общинския бюджет.

Горна Оряховица е една от малкото общини, в които е създадена организация да няма прекъсване на услугата, каза Милена Кисьова, представител на Агенцията за социално подпомагане. На срещата с медиите присъства най-възрастният потребител на услугата-94-годишната Севдалина Вълева, която изрази голямата си благодарност за оказваната помощ. Тя е помощ и за душата ми, сподели още възрастната жена.

Звеното за услуги в домашна среда към Домашния социален патронаж ще продължи да работи както и до сега. Екипът ще се опита да разшири максимално дейността и чрез оптимално използване на гъвкаво работно време и почасови услуги да обхване още нуждаещи се от помощ в дома хора.

Thasos 2012 016Thasos 2012 022

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица