1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горнооряховчани се поклониха пред паметта на Васил Левски

IMG 6711С тържествен ритуал в Горна Оряховица днес бе отбелязана 141-та годишнина от обесването на Васил Левски. Стотици горнооряховчани се събраха пред паметника на Апостола в кв. „Пролет”. На почетен караул застанаха военнослужещи от подразделение 22 790. Панихида в памет на Васил Левски бе отслужена от отец Зоран Мамучевски. Габриел Стоев и Виктория Борисова от ЦДГ „Ален мак” изпълниха пред присъстващите стихотворения за Левски. Слово за живота и делото на Апостола произнесе директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. Безспорно усилията, заслугите и жертвата на Левски оставят трайна диря в българската национална история. Остава и примерът му на борба и саможертва, на безкористен идеализъм и патриотизъм. Името му – светло и вдъхновено, е винаги сред първите в списъка на великите и заслужили българи. Но наред с мястото си в паметта и историята, Левски винаги ще има място и във времето на нашите потомци, на техните деца и внуци, каза в словото си Пламен Мадемов.

Поднесени бяха венци и цветя на признателност от името на председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и на кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно подразделение 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от резерва, политически партии, детски градини, училища, неправителствени организации и много граждани.

 

Б.а. Защо отбелязваме годишнината от обесването на Левски на 18 февруари, а не на досега утвърдената дата 19-ти?

През 1916 година в България става преминаването от Юлианския към Грегорианския календар. За необходимата поправка са добавени 13 дни – така 31 март е последван от 14 април. Но недостатъчното познаване на тази промяна води и до доста грешки в изчисляването. Важно е да се знае, че за събитията преди 01 март 1900 г. „пропуснатите дни” се намаляват на 12, за тези преди 01 март 1800 г. – 11 дни, преди 01 март 1700 г. – 10 дни и т.н. В тази насока датите от ХІХ век винаги претърпяват една и съща корекция – прибавянето на 12 дни. Така например рожденната дата на Апостола (06 юли) правилно се чества на 18 юли в нов стил; избухването на Априлското въстание (на 20 април в стар стил) се празнува на 02 май; подписаният на 19 февруари Санстефански мирен договор се е превърнал в националния ни празник – 03 март. Именно затова и датата на обесването на Васил Левски (06 февруари) не би следвало да прави изключение, а да се отбелязва на 18 февруари.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица