1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Местната власт уважи самодейците в навечерието на празника им

IMG 7242В навечерието на 1 март по традиция в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев” се събраха самодейци от Община Горна Оряховица. Заместник-кметът Йорданка Кушева бе своеобразен домакин на тържество, в рамките на което местната власт засвидетелства уважението си към хората, приели за своя съдба популяризирането на българския талант във всичките му форми. На срещата присъстваха председатели и секретари на читалища, представители на Младежки дом, ръководители на танцови и певчевски колективи. На традиционния прием присъстваха и секретарят на Общината инж. Клавдия Ганчева, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки” Милена Николова, представители на общинска администрация.

Заместник-кметът Йорданка Кушева връчи поздравителни адреси от името на кмета инж. Добромир Добрев и книги с българско слово на всички читалища в Общината. Поднесени бяха и цветя на доайените в културните среди в Горна Оряховица – маестро Донка Копринкова-почетен гражданин на Горна Оряховица, диригент на смесен хор „Славянско единство”, Атанас Бахчеванов-театровед, Стефка Антонова-балетен педагог, Петър Ризов-фолклорист, Аделина Колева-почетен гражданин на Горна Оряховица, вокален педагог.

По света битуват културни клубове и други сходни сдружения, но никъде те нямат това свещено място, което българското читалище има в родната история и в душата на всеки от нас. Желая все по-големи успехи в реализирането на художествените идеи, много предстоящи изяви, нови предизвикателства, в които самодейците и публиката да съпреживяват магията Читалище, поздрави самодейците заместник-кметът Йорданка Кушева.

Празнична атмосфера на събитието създаваше музикално трио Силвия Маркова, Петър Петров и Павел Стойчев от Велико Търново. За пореден път нивото си в приготвянето на празнични трапези доказаха възпитаниците на ПГХТ „Проф. Асен Златаров” с директор Катя Велкова.

15 са читалищата на територията на Община Горна Оряховица. В тях творят 61 самодейни състави в различни жанрове. Работа с млади хора се осъществява в школа по изкуства и чрез 20 клубни форми, любителски формации, кръжоци.

6 състава и формации развиват своята художествено-творческа дейност в Младежки дом.

През изминалата 2013 г. около 2 000 самодейци от Общината се изявиха в различни престижни международни и национални конкурси, фестивали, събори, концертни изяви и др. Завоюваните награди и отличия доказват професионализма и творческите способности на съставите от Община Горна Оряховица.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица