1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С български фолклор, много песни и хора Горна Оряховица чества Националния празник

IMG 7472Стотици горнооряховчани се включиха в честването на днешния Национален празник. Повече от два часа площад. „Георги Измирлиев” бе огласян от фолклорни песни от различни краища на България, в изпълнение на народния певец Христо Косашки и Танцова формация „Булритъм”. Заедно с тях в празничната програма участваха и танцьорите от Клуб за народни хора „Фолклорна броеница” при НЧ „Братя Грънчарови-2002”. Пред сградата на Общината се извиха многоредови хора, в които се включиха и десетки горнооряховчани, дошли на празника.

Официалното честване на 3 март започна с издигане на националното знаме на пл. „Георги Измирлиев” от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и заместник-кметът Николай Георгиев. Заместник-градоначалникът произнесе слово по повод 136-та годишнина от Освобождението. Колкото и да са преходни стойностите на съвремието ни, има нещо, което остава неизличимо в нашата история. И това са падналите за свободата на България руски, финландски и румънски войници и офицери. На днешния ден най-вече пред тях трябва да сведем глави и никога да не забравяме, че на тази саможертва дължим свободата си, каза в словото си заместник-кметът. Гоорнооряховчани също не остават настрана от патриотичния подем на българския народ – 240 души от селищата на Горнооряховска община се включват в Българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от Елена Грънчарова за априлските въстаници поема към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина. Хиляди български синове загиват за Освобождението ни. Точно по тази причина свободата ни е свещена и датата Трети март е безспорна като национален празник на България, каза още Николай Георгиев.

По повод Националния празник в Община Горна Оряховица бе получен поздравителен адрес от генералното консулство на Русия в гр. Русе.

Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от името на народния представител Мирослав Петков, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно подразделение 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от резерва, политически партии, обществени организации и граждани.

Времето днес също бе с горнооряховчани. Точно за честването, слънцето проби дъждовните облаци и донесе още празнично настроение. Песните и танците на площад „Георги Измирлиев” продължиха дълго след официалната част.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица