1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Уникален вестник за Гунди показва Историческия музей

sn.1Част от най-голямото си дарение за 2011 г. показва Историческия музей в Горна Оряховица. То включва над 4900 музейни единици. Изложбата е резултат от дългогодишната събирателска дейност на твореца и общественик Милко Марков. Експозицията е под надслов „Моето любимо занимание” и показва част от колекцията му „Пресата в България” за периода 1971 г-2011 г.; в която са обособени 36 раздела. Един от най-ценните експонати в изложбата е вестникът, посветен на 50-та годишнина от рождението на известния футболист Георги Аспарухов-Гунди, от който излиза само един брой. Изложени са и юбилейни вестници, свързани с бележити българи. Изложбата показва още календарчета от 1963 г до 2010 г.; театрални билети, покани, брошури; снимки с автографи на известни изпълнители; пощенски марки; юбилейни филателни пликове; картички за различни празници; материали на Клуба на дейците на културата, НЧ „Напредък-1869” и Младежкия дом.

Изложбата бе открита от директора на Историческия музей Елза Гарабетян в присъствието на дарителя, Милко Марков. Той от своя страна беше осигурил наградите за кратката тематична викторина, която се проведе с присъстващите деца от СОУ „Вичо Грънчаров”. На откриването присъстваха председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, председателят на комисията по образование и култура към местния парламент Владимир Събев,зам. кметовете Деница Коева и Йорданка Кушева, кметът на Първомайци, Ясен Янков, както и много приятели на дарителя

Милко Марков е роден през 1947 година във Велико Търново, но от малък живее в Първомайци. Там завършва основното си образование в училище „Елин Пелин”, а след това продължава обучението си в ТХВП „Проф. д-р Асен Златаров”. През 1973 г. със съдействие на кметството открива в Първомайци клуб за естетическо възпитание. Четири години по-късно е избран за председател на същия клуб в Горна Оряховица. По същото време Милко Марков става член на Клуба на дейците на културата и на филателното дружество „Георги Измирлиев”. Организатор е на първата голяма изложба „Моето любимо занимание” в ТЕТ „Ломоносов”От 1979 г до 1995 г. работи в Младежкия дом, където създава клуб „Хоби”. Първоначалното му увлечение като колекционер е провокирано от марките, след това започва да събира календарчета и значки. През 1989 г. , след като в България започват да излизат много и нови вестници, пресата също буди интереса му. В този период Милко Марков завършва „Българска филология”, а през 1995 г. се мести да живее в София. През 2007 г. излиза първата му книга, която е посветена на с. Първомайци-„Носталгия”. След това е издадена и документалната книга „Десетият кръг на ада”, повлияна от работата му като социален работник в дом за деца. В момента под печат е третата книгана Милко Марков.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица