1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

От живопис, през екобижута до „капани за сънища” показва изложба в Градската художествена галерия

IMG 7744„Да превърнеш във вечност мига” е наречена традиционната изложба на жени творци, която бе открита в навечерието на 8 март в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев”. В експозицията участват 21 дами. Творбите, които представят ас предимно живописни в различни техники-рисувана коприна, масло, акварел, туш и пастел. Ценителите на изобразителното изкуство ще разпознаят специфичния стил на утвърдените художнички Ирена Янкова, Ваня Балтова, Роза Абаджиева, Валентина Григорова, Мариета Кулова, Пепа Хаджитодорова, Симона Стоянова и др. Изложена е и вдъхновяваща творба на големия горнооряховски художник Петър Петров-ценител на женската красота във всичките й измерения. Посетителите на изложбата ще видят декоративни цветя от мъниста, изработени от Валентина Пънова. Две поколения творци от едно семейство също се включват в изложбата. Майка и дъщеря – Сирма и Рениета Пашови, представят съответно живопис и ... капани за сънища. Капаните, според присъщи за някои индиански племена вярвания, хващат кошмарите, като не ги допускат до съзнанието на спящия, над чието легло са поставени. Самите капани за сънища Рениета Пашова изработва от мъниста, кожи и пера. За участието си в изложбата Мария Георгиева се спира на екобижута, изработени от рециклирана пластмаса, а Радослава Стефанова – на бижута от глина.

Дами, чийто професионален път не е пряко свързан с изкуството, също участват в „Да превърнеш във вечност мига”. Рисуващият отскоро магистър фармацевт Ваня Койнакова и библиотекарят Мариана Гайдарова показват в багри начина, по който виждат света.

Тази година в традиционната Осмомартенска изложба гостуват и две художнички от Велико Търново. Изложени са платна на Гергана Рахнева-член на СБХ, завършила иконография, с участия в многобройни изложби както в страната, така и в чужбина. Показани са и творби на Галина Цветкова-преподавател във Великотърновския университет, главен асистент в Катедра „Рисуване”.

Изложбата бе открита от галериста на Градска художествена галерия „Недялко Каранешев”-Елеонора Маркова. Поетичният свят на женската душа и творчество представи дългогодишният детски учител Даринка Петрова. За доброто настроение на гостите на изложбата допринесоха със своите изпълнения Ивон Дончева и Борис Тодоров от Школата по изкуства към НЧ „Напредък-1869”.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица