1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Пенсионерите от Първомайци възраждат празника „Сирни заговезни”

sirni zagovezniЗа втори път Клуб на пенсионера „Дълголетие” в Първомайци участва в конкурс за мини проекти, обявен от Европейския информационен център „Европа директно” - Велико Търново и Областния съюз на пенсионерите. Проектът е на тема „Предай на младото поколение традициите и обичаите в нашето село, съхранени от нашите баби и дядовци”. На 21 март /петък/ от 16.30 ч. в рамките на проекта пенсионерите от Първомайци ще представят обичая „Сирни заговезни”.

Мини-проектът е от две части. Първата част пресъздава тържествената вечеря, на която се събират семействата на синове, дъщери и внуци при техните родители. Младите вземат прошка и целуват ръка на по-старите. Кулминацията на вечерта е изпълняването на обичая „хамкане”.

Втората част на проекта отразява друг характерен момент за Сирни заговезни-запалването на празничния огън. В миналото хората са вярвали в пречистващата му, която поргонвала злите духове. Край огъня се играели и последните хора, тъй като в периода на великите пости не се парвели сватби.

На този ден е най-важно хората да си простят взаимно в очакване на Възкресение Христово.

Информацията е предоставена от КП „Дълголетие” Първомайци.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица