1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Млади хора от два контитента събра Седмата национална младежка среща в Горна Оряховица

IMG 8287Млади хора от България, Литва, Испания, Мексико се включиха в Седмата национална младежка среща, която бе открита днес в Горна Оряховица. Форумът ще продължи до неделя и ще премине под надслов „Млади европейци в ерата на кризи-гражданското образование с нова перспектива”. Срещата се организира от Сдружение „Горнооряховски младежки парламент”, което навършва 10 години от създаването си, съвместно с Община Горна Оряховица.

Гости на откриването бяха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева. Градоначалникът приветства младите хора и връчи на организаторите плакет на Община Горна Оряховица. Инж. Добрев изненада рождениците от Горнооряховския младежки парламент и гостите с голяма торта, приготвена специално за случая. Гостите имаха възможността да изгледат презентация за съвместната работа на местната власт с Горнооряховски младежки парламент.

В продължение на три дни участниците в младежкия форум ще имат възможност да споделят опит не само с домакините, но и с поканените представители на водещи партньори - Европейски информационен център на евродепутат Мария Габриел – град Русе, Областен информационен център –Велико Търново, представители на сдружение „Международни инициативи за сътрудничество” (МИС), представители на мрежата „Ана Линд „ за България, 42 training /Фондация 42/ - специалисти в областта на младежките проекти бизнеса и други.

В срещата ще се включат и двете доброволки към Сдружение „Младежка толерантност” от Испания и Литва. На форума гостуват и други доброволци от Испания и от Мексико, които също работят с младежки организации от страната.

В събота и неделя ще има демонстративно рисуване на графити от „140 идеи„ – София, които ще дорисуват подпорната стена в парк ”Пролет”. В програмата на участниците в срещата е включено посещение на Мултимедиен посетителски център ”Царевград-Търновград”, Царевец и църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново, както и още много изненади.

Специално внимание по време на срещат ще бъде обърнато на новата програма „Еразъм+” и възможностите, която тя предоставя за участието на младежките организации в различни мрежи, с цел подпомагане участието им в проекти.

Ще бъдат организирани дискусии по темите „Доброволчеството като форма на активно гражданско участие” и „Креативност и социално предприемачество”.

Основната идея на срещата е продиктувана от необходимостта повече хора да изразяват свободно мнението си, да вземат по-голямо участие в младежки инициативи и да бъдат активни. Ще се обсъдят възможностите за съвместно участие по различни програми.

Срещата е поредна стъпка за продължаване на започнатия диалог между младежта, местната и централната власт за ролята и мястото на младото поколение в изграждането на просперираща България в рамките на обединена Европа. Участниците ще обсъдят конкретни действия свързани с възможностите, които са им предоставени от младежките организации за подобряване на бизнес средата и възможностите за преодоляване на младежката безработица.

Седмата национална младежка среща се провежда и в подкрепа на Регион Велико Търново-културна столица на Европа 2019 г.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица