1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Отбелязваме Международния ден на детската книга

detska-knigaДнес е Международния ден на детската книга. Отбелязва се в цял свят и има над 50-годишна история.

Датата съвсем не е избрана случайно, защото на 2 април през 1805 г. в Одензе, Дания се ражда писателят Ханс Кристиан Андерсен. Няма възрастен, който да не е израснал с приказките му: "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", “Принцесата и граховото зърно"…

През 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга, който е с официален статут на член на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО, 2 април е обявен за Международен ден на детската книга. Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската книга и литературата за деца като цяло.

Наречен Малка Нобелова награда, през 1958 година ЮНЕСКО учреди Международен Златен медал на името на Андерсен. На всеки две години се връчва награда на най-добрия детски писател и художник на детски книги. Наред със световните писатели: Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол са вписани в почетния списък на IBBY /Международен съвет за детски книги/ и нашите писатели: Валери Петров за "Пет приказки" през 1988 година, Йордан Радичков за книгата "Малки жабешки истории" през 1996 година и Веса Паспалеева за "Пролет в родината" през 1980 година, а Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица