1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

2 април е Международния ден за информираност за аутизма

sn3.3„Здравейте! Аз се казвам Аутизъм, вероятно ме познавате или сте чували за мен…” – с това послание Сдружение „Живот в спектъра” – организация на родители на деца с аутизъм от Велико Търново, Горна Оряховица, Русе, Варна и Добрич провежда информационна кампания по повод 2 април – Световен ден за информираност за аутизма. По инициатива на сдружението, информационен видеоклип за аутизма се излъчва на рекламни видеоекрани в градовете, Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов и Русе от 27 март до 3 април.

Датата 2 април има за цел да алармира обществото относно превръщането на аутизма в глобална криза, и да провокира толерантност и съпричастност към децата с аутизъм.

За аутистичните хора, аутизмът е начин на съществуване. Той е широкообхватен, оцветява всяко преживяване, усещане, възприятие, мисли, емоции. Съвременните изследвания показват, че ранната подкрепа помага на хората с аутизъм да начително подобрение на техните способности. Смята се, че най-големият проблем при децата с аутизъм, е липсата на мотивация. Затова едни от най-важните терапии, са тези свързани със създаване на мотивация, вследствие на което се научават и придобиват знания и умения.

В световен мащаб 1 на всеки 88 деца е с аутизъм. При децата с аутизъм, емоционалната интелигентност се изгражда с помощта на много терапии, време, любов, приемане и доверие. Детството на децата с аутизъм също е свързано с училището. Те постъпват там с доброто пожелание да бъдат вдъхновители на това, обществото ни да прояви повече разбиране и съпричастност към учениците с обучителни затруднения. Свързаност, оптимизъм, игривост, интерес към нещата

и чувството, че са обичани - такива, каквито са сега. Перспективата е нужна, за да се осъществи промяна, способността да види, че негов приятел изпитва сериозни затруднения с дадена задача, която не представлява никакво затруднение за детето ти, ще му позволи действително да бъде съпричастно към трудностите, с които децата със специални потребности често се сблъскват.

Защото: „Заедно можем повече”!

Информацията е предоставена от Сдружение "Живот в спектъра".

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица