1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Обходни маршрути за тежките камиони

P1230007Нова организация на движението в централната част на Горна Оряховица се подготвя по програма СИВИТАС. Целта е тежкотоварни автомобили и тирове да не преминават през центъра на града. Изработени са своеобразни обходни маршрути, които са одобрени от „Пътна полиция”. Предвижда се новата организация на движение да влезе в сила от началото на февруари, след като бъдат поставени всички пътни знаци и необходимата маркировка за ориентиране на водачите.

Основната цел на новата организация е, камионите над 10 тона да се изведат доколкото е възможно от центъра на града. Тежкотоварните автомобили вече няма да се движат по ул. „19-ти февруари”. До сега тя бе основен маршрут за тировете, минаващи през Горна Оряховица. Обходният маршрут за движещите се в посока Лясковец ще бъде по улиците „Св. Княз Борис I”-„Родопи”-„Отец Паисий”. Идващите от тази посока пък ще минават по ул. „Пирот” и ще продължават по улиците „Васил Априлов” и „Мано Тодоров” до Бабенец. Обходният маршрут за североизточната част на града минава по улиците „Христо Смирненски”, „Васил Левски” и „Иван Момчилов”. Движението ще е отворено и по улиците „Младост” и „Цар Освободител”.

Знаците, които ще напътстват шофьорите за новата организация на движение в момента се изработват. На няколко места в града ще бъдат поставени и информационни табла, които също ще бъдат изработени по СИВИТАС.

Налага се бързо да наваксваме пропуските за последните година-две. Оказва се, че доста от ангажиментите , които сме поели по СИВИТАС са недовършени или дори не са започвани, но ще се справим, коментира Стефка Додурова. Тя е новият ръководител на екипа, работещ по СИВИТАС от страна на Горна Оряховица.

Горна Оряховица е единственият български град включен в програма СИВИТАС. По тази програма работят десетки европейски градове, а целта на всички тях е да се облекчи градския транспорт и сведат до минимум вредните му въздействия.

Част от работата по СИВИТАС е и маркирането на трите паркинга-зад Общината, зад Панорама и през църквата „Успение Богородично” в центъра на града. Обособяването на паркоместата е част от ангажиментите на Общината по програмата. Паркингите си остават безплатни, както и до сега. Предстои обособяването на паркинг и на Гарата. На някои възлови места в града вече са поставени и нови соларни знаци- пред ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, на кръстовището пред СОУ „Вичо Грънчаров”, пред ПГЛПИ „Атанас Буров” и до ПТГ „Васил Левски”. Новите знаци са със соларен панел, който осигурява осветеността им през цялото денонощие. По улици, позволяващи развиването на високи скорости ще се монтират „легнали полицаи”. Такива препятствия ще има на ул. „Св. Княз Борис I” до Мебелна къща „Глория”, до ПГЛПИ „Атанас Буров” и на още няколко места в града.

Всичко това трябва да бъде готово до средата на февруари. На 23 и 24 февруари ръководителят на екипа-Стефка Додурова и Петко Димитров от Института по транспорт в София, партньор по програмата, ще представят пред Европейската комисия постиженията на Горна Оряховица. 

P1230010P1230021P1240004P1240007P1240010

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица