1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Биопрепарати и първият биохотел в страната представиха на форум в Горна Оряховица

P1250009Биопрепарати за растителна защита информация и полезни съвети за биоземеделието бяха представени на специализиран форум, чийто домакин бе Горна Оряховица. Срещата бе организирана от фирма „ХИТ” и Общината и бе насочена към всички, които вече се развиват или имат намерение да го правят в сферата на биоземеделието. Форумът е последващо събитие на изложенията за цветя и градинска техника, които се провеждат през май в Горна Оряховица. На миналогодишното изложение имаше засилен интерес към биопрепаратите и затова решихме да организираме специален форум на тази тема, коментира Валентина Григорова, представител на фирмата организатор.

На срещата бяха представени препарати за растителна защита, сред които и екологичният тор „Хумустим”. От няколко години той се предлага на пазара от велинградската фирма „Агроспейс”. Препаратът е подходящ за третиране на семена и посадъчен материал, листно подхранване, поливане и капково напояване. По думите на Радка Малинова, представител на фирмата производител, препаратът значително повишава добивите.

Във форума се включи и управителят на лясковската фирма „Лакон” Юлиан Маринов, , която извършва независим контрол и сертификация на биологични продукти. След като се заяви производството, фирмата изпраща документи в зависимост от нужния сертификат. След като бъдат уредени документите, се определя датата за първоначалната инспекция. Формулярът и докладът се представят пред сертификационната комисия на фирмата в Германия, която дава своето становище и предписания за отстраняване на евентуални несъответствия. След издаването на сертификата фирмата извършва годишни одити и внезапни проверки за изпълнение на стандартите на биологичното производство, обясни Юлиан Маринов.

На срещата в Горна Оряховица бе представен и първият регистриран в България и шести в света биохотел на фирма „Амитица”. Той се намира в местността Предел между планините Рила и Пирин и е изграден в автентичен стил, характерен за района на Банско и Разлог. Хотелът е защитил европейски сертификат за екологичност и грижа за околната среда, стана ясно по време на форума.

Представена бе и фирма „Еко Макс Био” пък от 1990 г. се занимава с внедряването на биотехнологии в областта на екологията, селското стопанство и индустрията. Управителят й Стефан Ангелов, представи препарат за септични ями, който преобразува средата и вместо гниенето да се извършва в анаеробни условия за дълъг период от време, то става в аеробна среда за кратък период.

Гости на форума бяха представители на Областна дирекция „Земеделие и гори”, РИОСВ, Растителна защита от Велико Търново, земеделци от общините Лясковец и Горна Оряховица. 

P1250003P1250007P1250012P1250013

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица