1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Общините Горна Оряховица и Рошиори де Веде преподписаха споразумението си за сътрудничество

IMG 8831Общините Горна Оряховица и Рошиори де Веде, Румъния преподписаха днес двустранното си споразумение за партньорство и сътрудничество. Подписите си под документа положиха кметовете на двете общини инж. Добромир Добрев и Кристиан Дуйка. Преподписването на споразумението бе наложено от промяна в европейското законодателство, касаещо работата по трансгранични проекти.

На официалната церемония по акта на подписване, чийто домакин бе Община Горна Оряховица, присъстваха Кармен Тетици – главен архитект на румънската община и Помпилиа Андрей - инспектор отдел „Управление на проекти”, както и председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметовете Николай Георгиев, Йорданка Кушева и Деница Коева и секретарят на Общината инж. Клавдия Ганчева.

През изминалия програмен период двете общини показахме, че можем успешно да си съдействаме. До края на годината работни групи ще начертаят приоритетите и ще се пристъпи към изготвянето на проекти, с които да се кандидатства през новия програмен период 2014/2020 г., обясни инж. Добромир Добрев. По думите му, акцентът в съвместните разработки ще пада върху инфраструктурата и градската среда.

Рошиори де Веде е малък град, който успя да навакса изоставането си спрямо други европейски градове. Преодоляхме временния спад в икономиката ни и вече сме динамичен град, отворен към работа с нови приятели. Радваме се, че именно хората от Горна Оряховица са едни от първите ни приятели, коментира от своя страна кметът на румънската община Кристиан Дуйка.

Съгласно преподписаното споразумение и в унисон със законодателството на всяка от двете страни, Рошиори де Веде и Горна Оряховица ще си сътрудничат в областите администрация, култура, образование, околна среда, икономика, здравеопазване, социално подпомагане и закрила, туризъм, комунално управление. Побратимяването е за неопределен период от време, като може да бъде денонсирано от всяка от двете страни. Това обаче няма да се отрази на програмите и проектите, започнати в периода на валидността му.

IMG 8834IMG 8854

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица