1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Стартира „Операция КИНО” в Горна Оряховица

IMG 9050С един от най-успешните български филми и с продукция, носител на „Оскар”, стартира София Филм Фест в Горна Оряховица. Второто издание на фестивала бе открито от неговия директор-Стефан Китанов. Обичаме да стартираме фестивалите си със „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, защото това е един от най-успешните български филми за последните 25 години. През 2010 бе избран сред 9-те номинации за чуждоезичен „Оскар”. Освен в Европа и Азия, филмът с успех се разпространява в Северна и Южна Америка и Австралия, сподели Стефан Китанов. Директорът на фестивала направи импровизирана игра с публиката, свързана с филма, а победителите получиха DVD със „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” или диск със саундтрака към кинолентата.

Десетте филма, които горнооряховчани ще видят по време на киномаратона са едни от най-добрите за последната година, каза още Стефан Китанов и изрази благодарност към Община Горна Оряховица за съдействието, домакинството и за доброто посрещане втора поредна година.

През първата киновечер горнооряховската публика имаше възможността да види освен българския филм и носителят на „Оскар” Великата красота” на режисьора Паоло Сорентино.

Вторият фестивален ден в Горна Оряховица стартира днес в 16,30 часа със специална селекция балкански късометражни филми. Сред тях са три български предложения – носителя на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на 18-ия София Филм Фест „Казабланка” на Кольо Карамфилов, „Чест” на Павел Г. Веснаков, който беше удостоен с множество международни отличия през 2013 година и „Жената от фара” на младата режисьорка Ана Китанова. Още три късометражни творби представяме в „ОК Shorts” – това са носителите на наградите в късометражните конкурси на фестивалите в Сараево („Почивка на морето”), Истанбул („Да изчезнеш в тъга”) и Клуж („Сянка на облак”).

В 18,30 е началото на индийския филм „Кутия за храна” на режисьора Ритеш Батра. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия.

Грешката свързва домакинята Ила Ваид със Саажан Фернандес, самотен възрастен мъж. Ила живее в консервативен анклав на средната класа, а Саажан в стар християнски квартал, който е заплашен от строителството на новите комплекси на Мумбай. Много скоро Саажан ще се пенсионира и ще каже сбогом на Мумбай, който е смазал мечтите му и един по един е отнел хората, които обича. В живота му обаче се появява Ила, с която споделят мечта, за която си заслужава да се борят. Те си разменят бележки в кутията с храна, създавайки свой измислен свят. Докато кутията пътува напред-назад, този илюзорен свят става все по-сложен и заплашва да превземе реалността им. Така, героите на филма се оказват на кръстопът – между реалността и фантазията, в който трябва да изберат един от двата свята... Пълнометражният дебют за Ритеш Батра е представен на „Седмицата на критиката” в Кан’13 и е показан с успех на фестивалите в Телюрайд, Сараево, Торонто и Лондон.

Един изключителен филм, носител на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година, ще се срещне с киноманите в Горна Оряховица – това е „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген, който получи наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса.

Връзката на Дидие и Елиз е бурна и страстна – любов от пръв поглед. Дидие свири на банджо в блуграс група, живее в каравана в белгийската провинция и се прекланя пред Америка като „страната на свободата”. Елиз има салон за татуировки. Тялото й е покрито с картини – дребни спомени от минали връзки, чиито имена са внимателно подменени с нови татуировки. Скоро двамата стават неразделни. Елиз пее в групата на Дидие. Не след дълго им се ражда дъщеричка – малката Мейбел, заедно с която семейството се нанася в нетипично, но очарователно ремонтирана къща. За съжаление, едва навършила 6 години, Мейбел се разболява много тежко, а Дидие и Елиз реагират по съвсем различен начин. Но Мейбел не им оставя избор и двамата ще трябва заедно да се борят за нея. Дали ще се справят, след като са толкова различни?...

22,30 е часът на едно шокиращо мото – „Забрави за любовта!” Време е за среща с провокативния, анти-догматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чиито най-нов филм „Нимфоманка” разбунва духовете в киното вече няколко години. Особено сериозно стана положението в последните 10 месеца, когато еротичната епопея беше завършена и режисьорът започна да подава на жадната публика различни откъси и кратки текстове, които „на час по лъжичка” поддържаха апетита за още и още интригуващи моменти. Триер има амбицията, и успява по невероятно дълбок, философски начин, да разкаже „поетичната история за еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-ата й годишнина”. Неговата гледна точка е на главната героиня – самообявилата се за нимфоманка Джо, а ролята е поверена на Шарлот Генсбур. Нейни партньори в предизвикателния киноразказ са цяла плеяда от небосклона на холивудското и европейското кино – Стелан Скарсгард, Шая Лебоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Ума Търман, Крисчън Слейтър, Уилям Дефо и др. Двете части на „Нимфоманка” ще бъдат показани в сряда (23 април) и четвъртък (24 април) като прожекции в програмата, на които не се допускат лица под 18 години!

 IMG 9053

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица