1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Медицински сестри и здравни мениджъри ще се обучават в Горна Оряховица от новата учебна година

IMG 9077Медицински сестри и специалисти по здравен мениджмънт започват да се обучават в Горна Оряховица от новата учебна година. За това се договориха на работна среща проф. Цекомир Воденичаров д. м. н.–декан на факултет „Обществено здраве” при Медицински университет-София и кметът инж. Добромир Добрев. Проф. Воденичаров, заедно с екипа си разгледаха МБАЛ „Св. Иван Рилски”, в която ще се обучават бъдещите студенти.

Идеята е през новата учебна година да започне подготовката на близо 30 медицински сестри и специалисти по здравен мениджмънт. На работната среща присъстваха още проф. Магдалена Александрова-заместник-декан по учебната работа, проф. Веселин Борисов-преподавател във факултета, Александрина Воденичарова-нач. отдел „Студентско обучение”, както и ръководството на Общината и директори на средните училища в Горна Оряховица.

Общината се ангажира да пригоди свободните помещения в болницата за лекторски кабинети. За тази цел ще разчитаме и на публично-частно партньорство, каза инж. Добрев.

Изнесеното обучение ще бъде държавна поръчка. Студентите ще учат редовно. Семестриалната подготовка през първите три години включва лекции, учебни и клинични практики, а четвъртата година е преддипломна подготовка. След успешно приключване на обучението, студентите ще завършват със степен „бакалавър” с диплом от Медицински университет-София. Приемният изпит по биология ще бъде в София. В балообразуването ще влиза и оценката по български език от зрелостния изпит.

С изнесеното обучение ще се улеснят младите хора от Великотърновски регион, които желаят да следват медицина. Сега правим първата стъпка, но идеята ни е структурата в Горна Оряховица да се развие, за да се задържат младите хора и да имат перспектива, каза проф. Воденичаров.

Стартът на изнесеното обучение на медицински кадри е историческа стъпка за Горна Оряховица в сферата на висшето образование.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица