1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Стартира Националната кампания „Детската безопасност- споделена отговорност и грижа”

dazd-logo1Стартира Националната кампания „Детската безопасност- споделена отговорност и грижа”, която се организира от Държавната агенция за закрила на детето. Партньори в инициативата са държавни институции, органи по закрила на детето, граждански организации, с активното съдействие на общините. Мотото на кампанията е : ”Да предпазим живот! Да променим мисленето!”

Държавната агенция за закрила на детето обяви 2014-та за година на правата на децата в България. В рамките на инициативите се предвиждат информационни кампании, детски конкурси, конференции, дискусии и срещи между отговорните за децата институции в различни градове в страната.

Цели на кампанията са:

- да повлияе на национално ниво за повишаване на обществената ангажираност по отношение на намаляване на степента на наранявания при децата при пътни инциденти и битов травматизъм за превенция на рисковете;

- да помогне за предотвратяване на детските наранявания чрез повишаване на информираността, знанията и уменията за справяне с проблема;

- да подкрепи разработването и съблюдаването на планове за действие на местно и национално ниво, ограничаващи нараняванията при децата;

- да ускори приемането, прилагането и изпълнението на програми за безопасността на децата, основани на доказани добри практики на европейско и национално ниво.

Дейностите в рамките на кампанията са провеждане на национален конкурс за детска рисунка и фотография/фотоколаж на тема „Победи опасността”. Целта на конкурса е като провокира интереса, да предотврати и да намали случаите на инциденти и битов травматизъм при децата, като самите те идентифицират и осъзнаят възможните опасности и начините да ги избегнат. Конкурсът насочва вниманието на родителите и обществото към темата за детската безопасност, дава възможност за изява на творческата индивидуалност на децата и развива креативното им мислене. В надпреварата могат да участват деца на възраст от 5 до 18 години, които ще бъдат разделени по възрастови групи. Творбите могат да се изпращат до 1 септември, награждаването на победителите ще бъде на 1 ноември 2014 г. Регламент, формуляр за кандидатстване и приложение по темите „наръчник на детската безопасност” могат да бъдат намерени на:www.sacp.government.bg.

В рамките на кампанията се организира и конкурс за реализация на инициативи, програми и проекти по превенция на рисковете от злополуки и наранявания при деца. Целта е да се акцентира върху инцидентите и битовия травматизъм при децата, като се насочи общественото внимание към темата за детската безопасност и се насърчи реализирането на инициативи, програми и проекти за превенция на рисковете от злополуки. Цели се също да се развият социални и емоционални умения и мислене както при децата, така и при всички възрастни около тах. Конкурсът е за училища, читалища, детски градини, клубове и школи за деца, домове за деца, лишени от родителска грижа, неправителствени организации, държавни институции, областни и местни администрации, фирми, медии. Заявления за участие могат да се подават до 3 ноември, а награждаването на най-добрите е на 20 ноември 2014 г. регламентът на конкурса и заявления по образец могат да се намерят на:www.sacp.government.bg.

Част от кампанията е и провеждане на работни срещи на тема „В подкрепа на детската безопасност”. Целта е да се популяризира кампанията и да се насърчи реализирането на инициативи и програми за превенция на рисковете от злополуки и наранявания при децата. Участници в работни срещи ще бъдат предсатвители на областни и общински администрации, регионални инспекторати по образование, териториални структури на МВР, Министерството на здравеопазването, Държавна агенция за закрила на детето, граждански организации, медии и др.

Като нова стратегическа цел в Националната програма за закрила на деетто за 2014 г. е включена темата „Осигуряване правото на живот и развитие на детето в сигурна и безопасна среда”.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица