1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Проблемът с отпадане от училище дискутираха на образователен форум в Горна Оряховица

IMG 9612За трета поредна година Община Горна Оряховица бе домакин на културно-образователен форум. Тазгодишната дискусия бе посветена на превенцията на отпадането от училище.

Форумът бе открит от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, който приветства участниците и им пожела успешна и ползотворна работа. Гостите бяха приветствани и от заместник-кмета Йорданка Кушева, която заедно със своите колеги от дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки” бяха своеобразни домакини на срещата. Музикален поздрав към присъстващите отправиха деца, участници в проект „Танцуваме, играем и учим заедно”, по който Община Горна Оряховица е партньор.

Гости на срещата бяха представителят на Министерството на образованието и науката Румяна Томова, инж. Розалия Личева-началник на РИО-Велико Търново, заедно с експерти от образователния инспекторат, Мариета Гъркова от Областна администрация, директори, учители, представители на институции и организации, ангажирани с проблема с отпадане на децата от училище. На форума присъстваха също ръководството на Община Горна Оряховица, общински съветници, представители на администрацията.

В резултат на съвместния ни упорит труд, вече имаме резултати по отношение на отпадане на децата от училище в Област Велико Търново. От 203 ученици през 2010 г. на 80 през първия срок на 2014 г. Това за пореден път потвърждава максимата, че заедно можем повече, сподели директорът на Регионалния инспекторат инж. Розалия Личева.

Министерството на образованието е изготвило стратегия за превенция на отпадане от училище. Разработен е двугодишен план. Всяко дете е важно за нас, затова трябва да надграждаме започнатато. Към момента процентът на децата, които преждевременно напускат училище е 12,5 %. Целта ни е през 2020 г. отпадналите ученици да бъдат под 11 на сто, каза представителят на МОН Румяна Томова.

По време на форума бяха представени добрите практики, по които работят училища в Горна Оряховица. Своя опит, споделиха с колегите си директорите на ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, СОУ „Вичо Грънчаров” и ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”. След деловата част, участниците в културно-образователния форум посетиха СОУ „Вичо Грънчаров”, където се срещнаха с учители-ръководители на групи по проект „УСПЕХ” и с децата работещи в групите. Гостите бяха посрещнати от мажоретния състав при училището, а след това направиха своеобразна разходка в пъстрите ателиета, в които децата творят в различни направления и области. Културно-образователният форум приключи с посещение на Общинската средношколска борса, чийто домакин вече трети ден е Младежки дом. Борсата представя разнообразните възможности за продължаване на образованието след 7 клас в Община Горна Оряховица.

На финала на кулутрно-образователния форум, участниците се обединиха около идеята, че в следващите издания тема на дискусиите трябва да бъде и дейното участие на родителите в образователния процес.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица