1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Две от наградите на V Национален преглед на селските театри останаха в Драганово

Draganovo-nagradiОбщо 15 награди бяха раздадени на V Национален празник на селските любителски читалищни театри, чийто домакин в продължение на пет дни бе Драганово.

В тазгодишната надпревара взеха участие 16 самодейни състава с над 200 актьори от различни краища на България. Изпълненията им бяха оценявани от театроведа Крум Гергицов, режисьора Юри Статков и актьора Любомир Бъчваров.

Специалната награда на Община Горна Оряховица грабнаха театралите от кв. Банево, гр. Бургаско с пиесата „От Чеховата градина”. Наградата на домакините от Драганово спечели трупата при НЧ „Станчо Станчев-1896”, с. Сушица, която представи „Анна бижуто” от Марк Камолети.

В надпреварата за най-добър спектакъл първото място завоюваха самодейците от с. Кортен с „Опечалена фамилия” на Бранислав Нушич. С пиесата „Процесът против богомилите” театралите от с. Орешак взеха втора награда, а съставът на Самоводене се нареди трети с „В старо село накрай света”.

Като домакини трупата при НЧ „ Съединение -1888” нямаше право да се състезава за най-добър спектакъл.

В битката за най-добра главна мъжка роля победител стана Васил Василев от Орешак. Той бе удостоен с приза за ролята на Презвитер Козма от пиесата „Процесът против богомилите”. Мариян Марчев от драгановската трупа извоюва второто място с ролята на Куцар от Йовковата „Албена”. Третата награда отиде при Николай Кокалов от Правда за Божил в „Женско царство”. Призът за най-добра поддържаща мъжка роля бе връчен на Дончо Донев от кв. Банево, гр. Бургас за ролята на Хирин от пиесата „От Чеховата градина”. Най-добър млад актьор стана Найден Стоянов. Младежът от с. Орешак впечатли журито с ролята си на Робер Бугър от пиесата „Процесът против богомилите”.

Първа награда за най-добра главна женска роля бе връчена на Боряна Стамболиева от кв. Банево, гр. Бургас за ролята на Елена Петрова от пиесата „От Чеховата градина”. Анета Димитрова от Драганово очарова публика и жури със своята Албена от едноименната пиеса на Йовков и завоюва призът за второ място.

Трета се нареди актрисата от трупата на с. Самоводене - Елка Петрова за ролята си на Мата от „Старо село накрай света”.

Статуетката за най-добра поддържаща женска роля грабна Биляна Александрова от панагюрското с. Елшица за ролята на Баба Марта от пиесата „Михал”. Като най-добра млада актриса бе отличена Йорданка Андреева от състава на Козаревец за ролята на Вирджиния от пиесата на Едуардо де Филипо - „Събота, неделя, понеделник”.

20 участниците в V - тия Национален театрален преглед получиха поощрителни награди. С поощрения бяха отличени и спектаклите „Женско царство” на трупата от с. Правда, „Моята жена лъжкиня” на театралите от с. Телиш и „Събота, неделя, понеделник” на актьорите от Козаревец.

Извън конкурсната програма взеха участие театралите към Националния съвет на българите в Сърбия с постановката „Догодина по същото време” на Бърнард Слейд.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица