1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

ПГЛПИ „Атанас Буров” в Горна Оряховица отбеляза три годишнини

IMG 0475Три годишнини посрещна днес ПГЛПИ „Атанас Буров” в Горна Оряховица. Професионалната гимназия чества 50 г. от основаването си и 15 г. от преобразуването си от Средно професионално-техническо училище по машиностроене в Техникум по лека промишленост и икономика. Пак от толкова гимназията носи името на патрона си – Атанас Буров. Днес бяха отбелязани и 60 години от кончината на бележития горнооряховчанин.

Празничният ден в училището започна с Тържествен педагогически съвет, в който се включиха бивши и настоящи преподаватели. Заедно те си припомниха за пътя, извървян през отминалия половин век. Вие оставихте диря не само в историята на гимназията, но на още едно, по-важно място – в съзнанието на хилядите деца, които възпитавахме, обучавахме, обичахме, обърна се към колегите си дългогодишният директор на ПГЛПИ „Атанас Буров” инж. Илия Стефанов. Изключително сме благодарни на всички, които са работили и работят в нашата гимназия, каза и настоящият й директор Георги Иванов. Гости на училищния празник бяха и кметът на Общината инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и заместник-кметът Йорданка Кушева. Инж. Добрев поздрави присъстващите с празника и връчи специален плакет на инж. Илия Стефанов за значим принос в образованието. Дългогодишният директор благодари за признанието и сподели, че наградата е за целия колектив на училището. Нека продължаваме по буровски да работим и да вървим напред, каза още инж. Стефанов.

Инж. Добромир Добрев и Даниел Костадинов поднесоха венец пред паметника на Атанас Буров в двора на гимназията. Произнесено бе и възпоменателно слово за живота и делото на бележития българин.

По-късно празникът продължи с концерт в залата на НЧ „Напредък-1869”. Под звуците на училищния химн бе посрещнато знамето на гимназията. Празничен водосвет отслужи отец Антоний.

Учители и ученици бяха поздравени от Областния управител инж. Георги Рачев. Инж. Рачев разказа на присъстващите как преди 15 години е била преобразувана гимназията.

Половинвековният юбилей на училището е доказателство за зрялост, мъдрост, търпение и успехи. Желая ви сила и воля, за да я има винаги ПГЛПИ „Атанас Буров”, каза и началникът на РИО-Велико Търново инж. Розалия Личева. Пожелавам на кандидат-студентите ви да се завърнат в Горна Оряховица след дипломирането си, защото градът се нуждае от тях, допълни кметът инж. Добромир Добрев. Градоначалникът връчи на директора Георги Иванов плакет по повод 50-та годишнина на учебното заведение.

ПГЛПИ „Атанас Буров” получи поздравителни адреси от екипите на горнооряховските училища и от НЧ „Напредък 1869”.

За нас, работещите или работилите в ПГЛПИ „Атанас Буров”, денят на патронния ни празник е свята дата. През всичките тези години нашата гимназия стана неизменна част от живота на Горна Оряховица. Живеем с темпа на бъдещето, още веднъж поздрави колегите и учениците си директорът Георги Иванов, припомняйки за десетките успехи на възпитаници на гимназията.

В тържествения концерт, минал под мотото „Живи във времето, докосваме бъдещето”, се включиха ВС „Нова музика”, Балет „Калина” и ФА „Сидер войвода”. Най-голям интерес и заслужени аплодисменти обаче предизвика модното ревю, дело на ученици от ІХ и Х клас от паралелките „Технология на облеклото”.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица