1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горна Оряховица ще се побратимява с естонския град Нарва

гр.Нарва-сн.ИнтернетОбщина Горна Оряховица ще се побратимява с естонския град Нарва. Предложението на инж. Добромир Добрев бе одобрено на последната сесия на Общинския съвет. От няколко години между Нарва и Община Горна Оряховица стартираха съвместни дейности, предполагащи възможности за полезно сътрудничество. През 2007 г. делегация от естонския град, начело със зам.кмета гостува в Горна Оряховица. На следващата година визитата е върната в лицето на председателя на Общинския съвет и зам. кмета на Общината. През 2008, 2009 и 2010 г. официални делегации от Нарва гостуват на проявите по повод празника на Горна Оряховица. По време на тези визити бе изразено желание за побратимяване между двата града и сътрудничество във всички сфери на социално-икономическия и духовен живот, пише в предложението на инж. Добромир Добрев до Общинския съвет.

Гр. Нарва е разположен на североизточната граница на Естония с Русия, на левия бряг на река Нарва, област Ида-Вирумаа. Той е третият по големина град в Естония след Талин и Тарту. Населението е 66-67 000 жители като преобладаващата част са руснаци.

Символ на града е Нарвският замък, знаменитите Нарвски бастиони, Ратуша, Кренголмската манифактура и др. Градът е известен в историята най-вече със северната война на Петър I.

Главни промишлени отрасли на града са: енергетика, строителни материали и машиностроене, производство на камини и текстилни изделия, шевна промишленост, търговия. Развити са автобусния и жп транспортът. Градът разполага с малко летище. Добра е политиката в областта на здравеопазването и социалните дейности, както и в образованието. В града функционират филиал на университета в Тарту, много добър Професионално-учебен център, музикални и спортни училища и школи. Визитната картичка на града е шахматистът Пауло Керес.

Партньори на Нарва са близо 16 града от Русия, Беларус, Полша, Украйна и Финландия. Градът е член на Съюза на балтийските градове и Асоциацията на градовете-побратими.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица