1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горна Оряховица се включи в Европейската нощ на музеите

IMG 0602Десетки горнооряховчани се включиха в Европейската инициатива „Нощ в музея”. В съботната вечер Исторически музей, Общинска библиотека, Галерия „Недялко Каранешев” и Младежки дом отвориха врати за посетители, а входът бе напълно безплатен.

Програмата стартира в Младежки дом с видеопрожекции, отразяващи културни събития с горнооряховско участие от последните 30 години. В сградата бяха инсталирани три екрана, където филмите ще се излъчват на няколко тематични блока.

Официалният старт на нощното приключение бе даден в Историческия музей от директора Пламен Мадемов. Заедно с него бяха и представителите на Общинска библиотека, Младежки дом и Градска художествена галерия „Недялко Каранешев”.

Директорът благодари на всички присъстващи, че в съботната вечер са избрали да се включат в инициативата. Това, че сте тук, и сте избрали да бъдем заедно в горнооряховския Исторически музей тази вечер, когато са отворени най-големите Европейски музеи доказва, че сте наши приятели, обърна се към гостите Пламен Мадемов. За всички гости организаторите бяха подготвили малки картички за спомен от Нощта на музеите.

След официалното откриване бе представена изложбата „Фасаден киноплакат” на художника Иван Караиванов. На втория етаж в музея бяха подредени фотоси с плакати на едни от най-интересните филмови заглавия от ХХ век, гостували във времената на работещото горнооряховско кино. Проявите в музея продължиха с кинопрожекции на филми от архива на музея, представящи градския облик – урбанизация, култура и изкуство, от 60-те и 70-те години на миналия век.

Любителите на новите български книги пък имаха удоволствието да се запознаят с „Разказите на Сульо и размислите на Пульо” в Общинска библиотека. Книгата бе представена лично с двете авторки Галина Георгиева и Таня Иванова. Те разказаха как е започнало всичко, как са избрали точно това заглавие и прочетоха любими моменти от книгата.

Интересни изненади очакваха в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев” почитателите на изкуството. Там те имаха възможността да се срещнат и да разговарят с горнооряховските художници. Най-голям интерес, особено сред малките посетители, предизвика художникът Янко Янков, който правеше моментни шаржови портрети на всеки, който пожелае. Гостите имаха възможността да чуят отново стари грамофонни плочи, миксирани обаче на нов грамофон. През цялата вечер Галерията бе домакин на различни работни ателиета и творчески срещи.

За Исторически музей това бе трето участие в инициативата Европейска нощ в музеите. Първата горнооряховска Нощ в музея бе реализирана на 27 септември 2007 г. по случай 45-годишнината от създаването му, а последната – на 14 май 2011 г. Художествена галерия „Недялко Каранешев” също има свой опит в осъществяването на подобно събитие – на 12 октомври 2010 г. бе единствената до момента Нощ в галерията.

В съботната вечер четирите обекта-Исторически музей, Библиотека, Галерия и Младежки дом се обединиха от една кауза и подариха вълнуваща нощ за почитателите на културата и изкуството в града.


 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица